Nouă titluri de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” au fost decernate în cadrul unei ședințe festive care a avut loc joi la Hotelul Metropolis din municipiul Bistrița.
În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat că este pentru a opta oară în care administrația județeană decernează astfel de titluri unor persoane care au excelat în diferite domenii și care, prin activitatea lor, au promovat judeţul pe plan naţional şi internaţional.
”Pentru că iubim România, pentru că România este acasă, datoria noastră este să o protejăm și să promovăm lucrurile care ne unesc și oamenii de valoare care ne inspiră și ne dau puterea și convingerea că tinerii pot avea un viitor frumos, aici, în țara noastră și de ce nu, în cel mai frumos loc de pe pământ, județul Bistrița-Năsăud! (…) Prin acest eveniment al Consiliului Județean, devenit deja tradiție pentru că a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, dorim să vă mulțumim pentru că puneți suflet în tot ceea ce faceți, pentru că munciți și pentru că faceți mândri un județ și o țară întreagă, prin reușitele voastre. Vă apreciem și vă mulțumim pentru că existați!”, a spus Emil Radu Moldovan.
Discursul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost urmat de momentul în care au fost decernate cele nouă titluri de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud următoarelor personalități:
PATRICIA VLAD (profesor la German European School din Singapore) – ”în semn de apreciere și recunoștință a unui parcurs educațional de excepție la universități internaționale de prestigiu (Universitatea Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Harvard – Massachusetts, Statele Unite ale Americii și Universitatea Oxford – Regatul Unit al Marii Britanii) și pentru contribuția importantă adusă în promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional.
MIHAELA IOANA ȘTEFF (multiplă campioană națională, europeană și mondială, cu o carieră sportivă impresionantă în categoria tenisului de masă, atât ca sportiv, cât și ca antrenor) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru o carieră de excepție ca jucător și antrenor de tenis de masă și pentru contribuția importantă adusă la creșterea prestigiului județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.
General-maior CRISTIAN DANIEL DAN (locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru rezultatele remarcabile obținute în întreaga carieră militară și pentru reprezentarea cu onoare și demnitate a Armatei Române și a județului Bistriţa-Năsăud, în țară și în străinătate”.
OCTAVIAN HARȘIAN (omul care a repus pe harta țării zona viticolă din Dumitra, redându-i o personalitate aparte)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud”.
COSMIN IOAN PĂTROIU (director general al TeraSteel S.A) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
ALEXANDRU STÂNEAN (CEO TeraPlast SA) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
Preasfințitului Episcop MACARIE (primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu numele de botez Marius Dan Drăgoi, se remarcă prin lucrarea misionară de cultivare și păstrare a credinței ortodoxe și identității strămoșești în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru nobila misiune de păstrare a credinței strămoșești și pentru promovarea spiritului tradițional românesc în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei și promovarea județului Bistriţa-Năsăud”.
prof.univ.dr. TEODOR RUS (cu o carieră de peste 50 de ani în domeniul matematicii, al sistemelor de dezvoltare software si al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru impresionanta carieră academică în domeniul dezvoltării sistemelor software și al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului și pentru promovarea județului Bistriţa-Năsăud, în întreaga lume“.
academician DOREL BANABIC (singurul membru titular în viață al Academiei Române care s-a născut în județul Bistrița-Năsăud și președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional”.
Titlul de ”Cetăţean de onoare al judeţului Bistrița-Năsăud” este cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în semn de apreciere şi recunoaştere a carierelor de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile.
La festivitatea de anul acesta de decernare a titlurilor de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud au participat, alături de conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, secretarul de stat Monica Săsărman, prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Atilla Decsei, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, cetățeni de onoare, primari, șefi de instituții, reprezentanți ai mediului de afaceri.
La finalul ceremoniei, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a mai acordat o serie de diplome de merit și diplome de excelență unor sportivi, asistenți maternali sau foști funcționari din administrația publică.