Ședința festivă de acordare a titlurilor de ,,Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud” pe anul 2023 are loc astăzi, 14 decembrie, cu începere de la ora 9.50 la Hotel METROPOLIS.
Iată cine sunt cei care vor fi distinși cu titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud:
Cu o carieră sportivă impresionantă în categoria tenisului de masă, mai întâi ca sportiv, apoi ca antrenor, Mihaela Ioana Șteff este multiplă campioană națională, europeană și mondială, un sportiv de excepție care a reușit să pună județul Bistrița-Năsăud pe harta performanței.
S-a născut într-o familie de profesori, fiind cea mai mare dintre cei 7 frați ai săi.
A început să joace tenis de masă de la vârsta de 9 ani, sub îndrumarea regretatului antrenor Karl Schuster. A fost selecționată în echipa regretatului Gheorghe Bozga, fiind singura fată din grupă. A absolvit ca șefă de promoție Liceul cu Program Sportiv în anul 1997. A urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, la UBB Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 2004.
Între 1997-2012 Mihaela Ioana Șteff a jucat în Germania, Italia și Polonia.
Din 2013 a început activitatea de antrenor la CSM Bistrița. Din 2022 a participat la înființarea secției de tenis de masă din cadrul Clubului Sportiv GLORIA 2018 Bistrița-Năsăud. A transformat tenisul de masă, alături de George Alexandru Dincă, în cea mai performantă secție a clubului.
Din 2022 este și antrenor secund al echipei naționale a României, fete, seniori.
Ca jucător de tenis de masă a fost multiplă campioană națională la cadeți, juniori, seniori la simplu, dublu, dublu mixt și echipe. A cucerit 9 medalii de aur la Campionatele Europene de juniori și cadeți, 11 medalii la Campionatele Europene de seniori (5 medalii de aur, 2 medalii de argint, 4 medalii de bronz), 2 medalii de bronz la Campionatele Mondiale, medalie de bronz la Cupa Mondială individual, 2 locuri 5 la Olimpiada de la Sydney. De 4 ori a fost câștigătoare a Ligii Campionilor Europeni.
Ca antrenor la CS GLORIA 2018 Bistrița-Năsăud și naționala de senioare a contribuit la cucerirea unor medalii la campionatele europene și mondiale de juniori și medalii la campionatele naționale.
Cu o carieră militară de peste 35 de ani, general-maior Cristian Daniel Dan a reprezentat cu onoare și demnitate județul Bistrița-Năsăud și instituția Armatei Române, în țară și în străinătate.
A urmat cursurile liceului militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, absolvindu-l în 1990. A continuat studiile militare la Institutul de Infanterie şi Chimie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (absolvit în anul 1993). În 1993 a fost numit comandant de pluton și ulterior comandant de companie la Regimentul 227 Infanterie Cluj.
În 1997 a absolvit cursul Junior Officer Peace Support Operation (PSO) la Centrul PSO din Viena, Austria.
În 2001 a absolvit The Officer Basic Course, iar în 2003 Cursul avansat în Hammelburg, Germania. În 2004 este licenţiat în Management absolvind Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În același an a participat la o misiune internaţională în Teatrul de Operaţii din Irak ca ofiţer responsabil cu relaţiile publice pentru o perioadă de 7 luni, în cadrul Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”.
În 2007 a fost selecţionat să urmeze The Officer Command and General Staff College în Fort Leavenworth, SUA. După absolvire, a fost numit în funcţia de șef birou observatori-controlori în Centrul Național de Instruire de la Cincu.
Până în 2010 a fost şef de stat major la Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa”, iar în anul 2010 a absolvit Programul Studii de Securitate și Terorism la Centrul George C. Marshall, din Germania.
În 2017 a fost numit locțiitor al comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. În 2018-2019, a absolvit cursuri la Școala NATO din Oberammergau, Germania. În 1 decembrie 2018 a fost promovat la gradul de general de brigadă, iar din 2020 a fost numit comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie SudEst din București. Din iunie 2022, este locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre.
Octavian Harșian este unul dintre reperele viticulturii și pomiculturii din Bistrița-Năsăud. A absolvit Liceul „George Coșbuc” din Năsăud. A urmat Facultatea de Agricultură și Zootehnie la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, absolvind-o cu rezultate deosebite în 1964.
După facultate a fost șef de fermă, inginer șef și director la IAS Dumitra, până în 1990.
După 1990, a înființat HARȘIAN OCTAVIAN P.F.A. Dumitra, având ca obiect de activitate producerea de cereale (exploatează 500 ha), viticultură (10 ha de vie) și zootehnie, creșterea ovinelor (500 capete ovine), activități coordonate cu rezultate deosebite. A fost un model de tehnologie înaltă, împărtășind cunoștințele sale multor specialiști din județ, dar și din țară.
Prin activitatea desfășurată în domeniul agricol a adus un aport important tehnologiei, dar și economiei județului nostru. Una dintre cele mai mari realizări ale sale este faptul că a readus zona Dumitrei în circuitul viticol european, întrucât vinul de aici, Pinot Gris, a fost considerat la o competiție internațională drept cel mai bun vin din Europa. Prin cunoștințele sale a reușit să amplaseze via într-o zonă specială unde este străbătută de o briză ce vine din Munții Rodnei și Țibleșului și, mergând și mai departe cu cercetarea, a reușit să readucă la viață vinul Steininger, un vin ce făcea odinioară faima zonei.
Cu un parcurs educațional de excepție, Patricia Vlad a urmat cursurile prestigioaselor universități Cambridge (UK), Harvard – Massachusetts (USA) și Oxford (UK). S-a remarcat prin ambiție, creativitate, perseverență și perfecționism, dar, mai ales, prin dorința de învățare și dezvoltare continuă.
S-a născut, a copilărit și studiat în Bistrița. A urmat școala primară și gimnazială la Școala gimnazială „Avram Iancu” Bistrița. Clasele a 9-a și a 10-a (2007-2009) le-a finalizat la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița. În 2011 a obținut o bursă de studii la Concord College din Marea Britanie. Aici a studiat matematică avansată, fizică și spaniolă.
Educația universitară complexă a fost completată de experiențe profesionale extrem de interesante. Din 2018 este fondator și leader al clubului Gentlewomenʼs Club. În perioada 2020-2021 a fost auditor onorific al Oxford and Cambridge Society of Singapore.
În prezent, este profesoară la German European School din Singapore pentru elevii de la design din clasele a 8-a și a 10-a. Este administrator al unui club social care conectează 200 de cetățeni români care locuiesc în Singapore.
Cosmin Ioan Pătroiu a absolvit în 1998 Facultatea de Informatică Economică din cadrul Universității Craiova, iar în 2014 a absolvit Masterul în Administrarea Afacerilor la Academia de Studii Economice București.
În calitate de Manager export la SATJAM SRL Craiova a coordonat studii de piață pentru Germania, Ucraina, Ungaria, Serbia, Regatul Unit al Marii Britanii, identificând potențialii clienți. În anul 2004 a condus societatea în calitate de Director General.
Vasta experiență în domeniul vânzării produselor pe piețele din România și din străinătate, a fost fructificată în calitatea de Director General al TRIMO CONSTRUCT România SRL (2006-2008) și de Director vânzări la ARABESQUE SRL (2008-2013). În anul 2013, s-a alăturat echipei de management al grupului Teraplast Teraplast S.A. A devenit director comercial la Plastsistem, actuala TeraSteel S.A, ocupând astăzi funcția de Director General al TeraSteel S.A.
Este prezentat ca un lider care contribuie activ la construirea mediului profesional în care activează prin împărtășirea experiențelor și transmiterea cunoștințelor acumulate și prin ghidarea echipei sale cu o filosofie de business articulată pe fundația 4D a digitalizării, delocalizării și determinării. Având sustenabilitatea ca angajament, prioritizează reducerea amprentei de carbon și 2 soluțiile de energie alternativă, în direcția de dezvoltare, într-o industrie cu numeroși competitori interesați de profit și nu de responsabilitate.
Alexandru Stânean – directorul general TeraPlast Group în al treilea mandat și administratorul executiv în Consiliul de Administrație – a absolvit în 2005 Universitatea BabeșBolyai din Cluj-Napoca, Departamentul Economic, obținând în 2006, la aceeași universitate, Diploma de Masterat.
Consultant în afaceri în perioada 2005-2008 la Comat S.A. Satu Mare, Alexandru Stânean a contribuit prin proiecte în investiții la restructurarea forței de vânzări, a managementului stocurilor și a personalului. Cifra de afaceri a crescut în această perioadă de la 20 mil lei la 38 mil lei.
Între 2005-2010 și-a continuat cariera de analist și consultant în afaceri la Magis Investment S.R.L. Cluj-Napoca. A preluat TeraPlast S.A. și încă alte două companii efectuând procesul de due diligence, achiziții de acțiuni. În această perioadă a implementat un sistem de raportare pentru activitățile financiare, de vânzări și operațiuni și a realizat analiza comparativă a concurenței pe baza cifrelor financiare și a altor date.
În anul 2007, s-a alăturat echipei Teraplast S.A., viziunea, strategia și efortul domnului Alexandru Stânean fiind dovedite prin faptul că a ocupat, de-a lungul timpului, diferite poziții în cadrul Grupului TeraPlast, printre care Director General adjunct sau Director de operațiuni, responsabil de dezvoltare externă, moment din care s-a dedicat susținerii, din toate perspectivele a unui business consolidat cu capital românesc. Considerat Top Talent Manager la nivel național, a confirmat această perspectivă în anii care au urmat după 2018, fiind în prezent la al treilea mandat de CEO în cadrul companiei.
Preasfințitul Episcop Macarie (nume de botez Marius Dan Drăgoi) a absolvit Liceu Teologic Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava în 1996.
A urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Teologie Pastorală, absolvind-o în 2000. A continuat la aceeași facultate cu studii aprofundate de master, secția Teologie Istorie, absolvind în 2001.
În perioada studiilor a fost secretar de cabinet al ÎPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului (1998-2003), fiind redactor la Radio Renașterea din Cluj. În 2001 a activat ca profesor suplinitor de religie la Școala „Ioan Bob” din Cluj-Napoca.
În 2003 este hirotonit ierodiacon de către ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Albei Iulia. În 2004 a fost hirotonit ieromonah. A urmat studii de specializare la universitățile Leeds și Durham (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), între 2004-2005. În 2005 este numit eclesiarh al catedralei mitropolitane și profesor duhovnic la seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj.
După teza de doctorat susținută în 2008, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu tema „Ortodocși și greco-catolici în Transilvania (1874-1916). Convergențe și divergențe”, este ales Episcop al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În 6 iulie 2008, este întronizat ca primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. În 2014 își susține teza de doctorat la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu tema „Istorie, cultură și spiritualitate în zona Văilor Țibleșului”.
Episcopul Macarie este fondator al unor instituții precum Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” (2009), Centrul de pelerinaje „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești” (2009), Centrul de Studii Ortodoxe „Sfântul Ignatie Teoforul”, Editura „Anastasias”, Stockholm (2010) și Editura „Felicitas” a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2012).
Este și fondator al unor distincții eparhiale precum Ordinul episcopal „Crucea Nordului” (2009), Ordinul episcopal Nicolae Milescu Spătarul (2015), Ordinul episcopal Preot Alexandru Ciurea (2015) și Ordinul episcopal Sfântul Apostol Andrei și Sfinții Voievozi Români (2018).
Activitatea sa misionară este marcată de întemeierea celor 3 mănăstiri și peste 60 de parohii și filiale pe teritoriul Regatelor Suediei, Norvegiei și Danemarcei și Insulelor Feroe.
Cu o carieră de peste 50 de ani în domeniul matematicii, a sistemelor de dezvoltare software si al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului, prof. univ. dr. Teodor Rus a făcut parte și din grupul de cercetători români care a pus la punct primele două sisteme de calcul din România la începutul anilor 1970.
S-a născut în Spermezeu, la poalele munților Țibleș, absolvind liceul „George Coșbuc” din Năsăud în 1955. A obținut și diploma de silvicultor la Liceul Silvic și de Protecția Naturii din Năsăud.
În 1960 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 1965 obține titlul de Doctor în matematică cu teza „Folosirea arborilor la rezolvarea problemelor nenumerice”.
Între 1960-1968 a fost cercetător la Departamentul Științe Tehnologice la Institutul de Calcul al Academiei Române. Din 1968 este șef de laborator la Institutul de Tehnică de Calcul din Cluj-Napoca, conducând Laboratorul de Compilatoare.
A făcut parte din grupul de cercetători români care a realizat calculatoarele DACICC 1 și DACICC 200. În perioada 1969-1970, a fost programator sistem software la Compania Internațională pentru Informatică din Paris, Franța.
A susținut cursuri la Universitatea din Saarland, Departamentul de Matematici Aplicate și Informatică din Saarbrücken, Germania (1972), dar și la Institutul de Informatică al Academiei din Beijing (1979).
În 1980, a fost profesor asociat la Departamentul de Computer Science, la Stirling University (Scoția). Din 1982 s-a stabilit în SUA, devenind profesor emerit al Universității din Iowa.
Întreaga sa carieră a fost concentrată în domeniul dezvoltării software, aducând contribuții remarcabile în folosirea metodologiei algebrice pentru dezvoltarea sistemelor software.
Din 2000, prof. univ. dr. Teodor Rus și-a dedicat activitatea simplificării metodologiei de utilizare a calculatorului, publicând cartea ComputerBased Problem Solving Process.
Pentru activitatea de cercetare, prof. Teodor Rus a primit 25 de burse de studiu și premii, este autor și coautor al unui număr de 21 de volume de specialitate, a publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate, a susținut 28 de prelegeri publice de specialitate și a condus zeci de teze de doctorat.
Având o carieră academică impresionantă în reprezentarea excelenței științifice și a culturii românești, Dorel Banabic este singurul membru titular în viață al Academiei Române care s-a născut în județul Bistrița-Năsăud. Este președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române.
A absolvit Liceul „Andrei Mureșanu” din Dej în anul 1975, la clasa specială de matematică. În 1980 a absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Între 1980-1984 a lucrat în industrie, ca inginer proiectant, inițial la Întreprinderea „Mecanică” din Sibiu, apoi la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, actuala Universitate Tehnică la care a activat ca și profesor din 1996.
Din 1999, devine conducător de doctorat în domeniul Științe Inginerești, fiind și invitat în 16 comisii de doctorat din străinătate (Franța, Portugalia, Norvegia, Germania, Olanda, Iran și India).
Este formatorul și coordonatorul unor colective de cercetare prestigioase, fiind din anul 2000 director al Centrului de Cercetări în Tehnologia Deformării Tablelor (CERTETA) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Academicianul Dorel Banabic a predat și coordonat cercetări în calitate de profesor invitat la universitățile din Stuttgart, Paris Nord, Chemnitz, Aachen, Belfast, Metz, Moscova, Palermo, Erlangen, Warwick, Warangal (India) și Xian (China).
În 2009, în semn de recunoaștere a prodigioasei activități științifice, Dorel Banabic a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 2015 a devenit membru titular al Academiei Române. În prezent este președintele Secției Tehnice a Academiei Române și membru în Prezidiul Academiei.
Din 2013, este membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, iar din 2022 este Președintele Filialei Cluj-Napoca a aceleiași academii.
Dorel Banabic este membru titular în Academia Internațională de Ingineria Producției (CIRP). În domeniul cercetării științifice, a coordonat peste 25 de proiecte de cercetare naționale, fiind implicat în 12 proiecte de cercetare internațională (în calitate de cercetător invitat la universități din Franța și Germania).
Între premiile obținute se numără Premiul Traian Vuia al Academiei Române (2002), Premiul Leonardo da Vinci (2006) al Comisiei Europene pentru programul e-learning ALUMATTER, Medalia de bronz a Președinției Germaniei (2006) pentru programul e-learning ALUMATTER, Lee Hsun Award (2015) acordat de Institute of Metal Research Shenyang of the Chinese Science Academy.
Pe lângă aceste premii, a mai obținut și distincții acordate de ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” de către Mitropolitul Andrei pentru contribuțiile aduse dezvoltării bisericii din Ciceu-Giurgești. În 2016 a fost decorat în grad de Cavaler de președintele României cu Ordinul Național „Steaua României”.