Cum a făcut milionarul clujean Dorel Goia 700 000 de euro fără să miște un deget. Goia este cetățean de onoare al BN și președintele CA al TeraPlast Bistrița

Dorel Goia este unul dintre cei mai bogați români. E clujean și este cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud din anul 2017. În septembrie 2023, Goia a fost reales președinte al Consiliului de Administrație al unuia din cei mai mari producători de materiale de construcţii din România, TeraPlast Bistriţa (TRP)  acţionarii au aprobat realegerea lui Dorel Goia, care deţine 46,83% din acţiunile companiei. Totodată, au fost aleşi ca membri CA Lucian Anghel, fostul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, pe care l-au recrutat în 2021, Vlad Neacşu, profesorul universitar Vasile Puşcaş şi Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast. Durata mandatului administratorilor este de patru ani, de la 14 septembrie 2023 la 14 septembrie 2027. În primele şase luni din 2023, grupul a anunţat afaceri de 320,5 mil. lei, în scădere cu 14% faţă de S1/2022 (Alin Cordoș) 

LIVIU ALEXA: Cine poate, oase roade. Cine nu, mananca… snitele. Jurnalistii Catalin Vischi si Liviu Damian de la publicatia online maramureseana 2MNews.ro au descoperit manevra lucrativa a unuia dintre cei mai bogati romani, clujeanul Dorel Goia, care a produs 700 000 de euro dintr-o manevra simpla, dar nu disponibila pentru toti fraierii. Domnul Goia continua minunat sa faca ceea ce stie: bani cu nemiluita. Orbit de bancnote, el isi ignora insa viata. 

TRANZACȚIA CÂȘTIGĂTOARE.

Firma care deține Magazinul Universal Maramureșul din Baia Mare (Magazin Universal Maramureș SA), controlată de milionarul clujean Dorel Goia  – care deține o participație de 74% prin firmele sale, Info Sport SRL din Cluj-Napoca și Silvania Center SRL din Zalău) și a realizat un profit de peste 2,3 milioane de lei în doar 5 luni, din acțiuni adiacente celei principale (închirierea de spații comerciale în centrul comercial inaugurat în mai 1980 în centrul municipiului Baia Mare).

Suma este mai mare decât întreg profitul net obținut de Magazinul Universal Maramureșul în 2022 și reprezintă 55% din veniturile totale obținute anul trecut. Această scriere devoalează strategia prin care a fost obținut impresionantul câștig.

Strategia unei afaceri de tip „quick”, cu o rentabilitate de 26,38%

În 29 iunie 2023, firma Magazin Universal Maramureș SA din Baia Mare a subscris de 10 milioane de lei acțiuni la cel mai mare producator regional de energie electrică (cu o cifra de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022), Hidroelectrica. Simplificat a depus ofertă de cumpărare de acțiuni în valoare de 10 milioane de lei la Hidroelectrica, la listarea societății pe bursă. La închiderea apelului, firmei din Baia Mare care deține fostul centru comercial construit de comuniști în urmă cu 43 de ani i s-a aprobat să cumpere acțiuni în valoare de aproape 9 milioane de lei. Ceea ce s-a și produs.

Magazin Universal Maramureș SA a cumpărat acțiuni Hidroelectrica de aproape 9 milioane de lei (exact: 8.988.798,91 lei) și le-a vândut la final de noiembrie 2023 cu peste 11 milioane de lei (exact: 11.360.349 lei), bifând un profit de peste 2 milioane de lei (exact: 2.371.550). Practic, Goia a cumpărat prin firma din Baia Mare 88.270 de acțiuni Hidroelectrica la prețul de 101,833 lei/acțiune și le-a vândut după 5 luni cu prețul de 128,7 lei/acțiune.

Pentru o reușită similară trebuie să ai: 1) banii (necesari achiziției acțiunilor); 2) informația; 3) puțină răbdare pentru așteptarea momentului prielnic/de rentabiliate ridicată pentru a efectua tranzacția. Dar strategia a avut un risc aproape de 0, listarea la bursă a Hidroelectrica (una dintre cele mai rentabile și sigure firme românești) fiind un succes ușor de anticipat, iar cererea pieței ridicând într-un ritm rapid prețul de tranzaționare al acțiunilor. O nouă afacere de tip „quick” a milionarului Goia, cu o rentabilitate de 26,38%.

Aceasta nu a fost unica tranzacție realizată de Goia cu acțiuni Hidroelectrica, el vânzând și acțiunile pe care le deținea prin firma de imobiliare clujeană LCS Imobiliar, firmă pe care o controlează în principal prin aceeași firmă Magazin Universal Maramureș SA din Baia Mare (prin care deține 65,13% din acțiuni). În acest caz, el a vândut 43.975 de acțiuni pe care le-a cumpărat la final de iunie cu 102,155 lei/acțiune și le-a vândut la final de noiembrie cu 128,7 lei/acțiune.

În acest caz, a investit circa 4,5 milioane de lei (exact: 4.492.266,12 lei) și a vândut cu 5,6 milioane de lei (exact: 5.659.582,50 lei), realizând un profit de peste 1,1 milioane de lei (exact: 1.167.316,38 lei).

Achiziția și tranzacția cu acțiuni Hidroelectrica a însemnat pentru firmele controlate de Goia un profit de 3,5 milioane de lei, realizat în doar 5 luni.

Despre Dorel Goia
Clujeanul Dorel Goia (68 de ani, fost profesor de istorie la Liceul Industrial nr. 8 Cluj-Napoca), care a dezvoltat mai multe afaceri  – producătorul de mezeluri Maestro Industries (vândut în 2006 la Caroli Foods cu 5 milioane de euro), Astral Telecom (furnizor de televiziune prin cablu, telefonie şi internet vândută către UPC România cu 407 milioane de dolari) -, deține controlul mai multor companii de dezvoltare imobiliară și centrelor comerciale din Baia Mare și Zalău, al unei firme de reciclare deșeuri din PVC, dar și al producătorului de materiale de construcții TeraPlast Bistrița (deține 46,8% din compania care are o capitalizare bursieră de 1 miliard de lei – este cel mai semnificativ acționar și președintele Consiliului de Administrație) și al fabricii TeraSteel din Serbia.
Despre Magazinul Universal Maramureșul
Centrul comercial Maramureșul din centrul municipiului Baia Mare a fost edificat în anul 1980 (inaugurarea a avut loc în luna mai), fiind la acel moment un punct de referinţă al comerţului retail. Comuniștii l-au trecut în proprietatea și administrarea ICSMI, transformată după decembrie 1989 în Industrialcom SA.
În 1994, Industrialcom SA s-a divizat în 4 firme, cea mai mare dintre ele fiind denumită Magazin Universal Maramureş SA și primind proprietatea asupra magazinului. La acel moment, firma era deținută tot de stat, prin Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) – 70% și Fondul Proprietăţii Private Banat-Crişana I – 30%. În 1995, prin Programul Acţiunilor Salariaţilor, aceștia au intrat în posesia a 40% din acțiunile societății (transferate de la FPS).
Începând din 1997, societatea a fost listată la bursă, iar acțiunile acesteia s-au tranzacționat liber. În timp, milionarul clujean Dorel Goia a ajuns să dețină acțiunile majoritare și, implicit, să controleze deciziile societății.

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts