După Bazarul de Advent organizat în spațiile generoase ale Parohiei Evanghelice, membrii comunității săsești din Bistrița au împodobit bradul de Crăciun în nava Bisericii Evanghelice. Prezent la eveniment, a fost și președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, organizația Bistrița-Năsăud, farmacistul Cristian Roth-Gross.
Ce este adventul?
Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului. De Advent se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar atmosfera feerică se umple de arome de vin fiert și turte dulci, de glasuri vesele. Probabil că tot din Advent începe și Moș Crăciun să-și pregătească renii și sania, iar poșta lui nu mai face față scrisorilor.
Cuvântul Advent provine din latinul “adventus”, care înseamnă “venire”. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate.
Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea câte unei lumânări din coroanța de Advent.
Tradiția calendarului de Advent
Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.
Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi. Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.
Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.
În calendarul de Advent al poveștilor săsești, fiecare căsuță de la 1 la 24 este o nouă zi a lunii decembrie în care v-am pregătit o surpriză: o poveste fermecată. Pentru că v-a plăcut mult calendarul de Advent de anul trecut, am păstrat cele mai îndrăgite povești și am adăugat altele noi, interesante și neștiute până acum. Majoritatea poveștilor din calendarul nostru au legătură cu sărbătorile de iarnă, cu tot ce înseamnă ele pentru sași, însă nu chiar toate. Unele vă vor purta prin locuri de basm din Transilvania, Germania sau chiar SUA și vă vor face cunoștință cu oameni deosebiți, faini și vrednici, așa cum ne plac nouă. Evident, personajele noastre principale sunt sașii, dar, așa cum veți observa adesea, comunitatea și spiritul Crăciunului înseamnă conviețuire, interferențe sau împrumut de obiceiuri. Colindele se înalță în văzduh peste toți, bucuria Crăciunului ne luminează tuturor sufletele și Moș Crăciun ajunge negreșit în fiecare casă.