Deputatul Diana Morar: Obținerea certificatului DOR garantează că produsul a fost fabricat în totalitate pe teritoriul României din materii prime de calitate și autohtone. Am semnat această lege pentru susținerea și promovarea produselor agroalimentare românești.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea “De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii.

DEPUTATUL DIANA MORAR: “Proiectul de lege al PNL pe care l-am semnat ca inițiator privind instituirea schemei de Certificare Voluntară “De Origine România” (DOR), ce poate fi accesată de către orice producător sau procesator român, merge la promulgare. Obținerea certificatului DOR garantează că produsul a fost fabricat în totalitate pe teritoriul României din materii prime de calitate și autohtone. Am semnat această lege pentru susținerea și promovarea produselor agroalimentare românești. Pe lângă beneficiile aduse economiei țării, dorim să încurajăm fermierii români, dar și să protejăm consumatorii, prin îndeplinirea următoarelor condiții de către producători:
-în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
– în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
-în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
-în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Mă bucur că ideea colegului meu deputat Emil Dumitru devine realitate prin adoptarea acestei legi, întrucât toți românii vor putea identifica la raft, cu ușurință, produsele românești atât de căutate și iubite de noi toți, având certitudinea că sunt autentice, aceasta fiind totodată o încurajare a valorificării potențialului producătorilor români!”.

Autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va înfiinţa, în acest sens, un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară “De Origine România” – document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.

Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde: atestat de producător; caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic; cerere tip de certificare voluntară “De Origine România – DOR “; declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar; declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts