VIDEO- Lecția de viață a lui Max Dumitraș. Inimă și culoare: Expoziția FIUL ȘI TATĂL, un moment cultural inedit în arta plastică românească.

Max Dumitraș merge tocmai la București să verniseze o expoziție inedită în eclecticul spațiu al artei plastice românești. Recunosc, am fost martor direct al ”făuririi” unuia din caietele speciale și, care vor putea fi văzute de marți seară pe simezele Muzeului de Artă Modernă și Contemporană ”Pavel Șușară”. Artist complex și complet, Max Dumitraș a avut o idee inedită dar și de inimă: expoziția care va fi marți vernisată este o ”producție” artistică dintre el și regretatul său părinte, Emil Dumitraș: ” Eu făceam conținutul paginilor, culori, așezare, modulul artistic, să zic așa, în timp ce tatăl meu trăgea liniile, acolo unde credea el de cuviință”.

O lecție de viață, asta predă acum Max Dumitraș, fiul, cu ajutorul părintelui său, Emil Dumitraș, o lecție-expoziție la care cei doi au lucrat opt ani cu migală și devotament, talent și muncă îndârjită. Max Dumitraș, pictorul cu operă, Emil Dumitraș, un miniaturist de reală forță, un duo imbatabil cu opere finalizate și care vor sta singure în picioare în fața valurilor istoriei

Deschiderea expoziției este programată marți, 5 decembrie, orele 19.00 la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară” – Intrarea Viitorului nr. 4, București ”. Curatori Pavel Șușară și Dalina Bădescu!

„Identificând pânza, adică o suprafață reală și strict determinată, cu spațiul fertil

al posibilului, Maxim Dumitraș, fiul, îi relevă, printr-o compoziție plastică, dacă nu cumva chiar îi revelează, lui Emil Dumitraș, tatăl, viziunea unei lumi latente, în așteptare, iar acesta, determinat, cuminte și meticulos ca un miniaturist medieval, o ecranează, printr-o rețea halucinantă de linii și de forme geometrice, înterpune între el însuși, adică între lumea lui, cea ce aici, și cea posibilă, de dincolo, un semn de separație, un zid transparent, un grilaj apotropaic, marcat simbolic, dar, prin translație magică, la fel de eficient ca realitatea însăși.” – Pavel Șușară, curator.

 

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts