Cartea ”Cum să ne pregătim” a fost lansată în prezența președintelui Federației Române de Haltere, Alexandru Pădure dar și a majorității oficialilor federației aflați la Bistrița, loc unde se desfășoară în aceste zile, Campionatele Naționale de Tineret dar și cele rezervate Juniorilor III ”Speranțe Olimpice”. Nu a lipsit nici ultimul mare sportiv pregătit de Saranciuc, Răzvan Martin sau Gabriel Sâncrăian dar și alți haltorifili, reprezentanți ai Clubului Sportiv Municipal alături de Adrian Moldovan. Despre carte a vorbit la superlativ Sorin Costin, președintele Asociației Județene “Sportul pentru Toți”.
CINE ESTE MUGUR SARANCIUC
Mugur Saranciuc provine dintr-o familie de medici, însă nu a ales o carieră medicală, aşa cum s-ar fi aşteptat toată lumea. A ales să facă sport. A început cu atletismul în anul 1963, la clubul „Progresul”, sub îndrumarea Angelei Filip, cea care a descoperit-o pe cunoscuta atletă româncă Lia Manoliu. A continuat cu aruncări cu greutatea şi disc, unde a obţinut rezultate foarte bune la nivel naţional, dar tânărul sportiv nu s-a regăsit în asta. În 1966, a trecut la haltere. Această trecere nu a fost inutilă. La prima competiţie la care a participat a câştigat prima sa medalie de argint. Această primă reuşită a fost urmată multe altele, însă cariera de sportiv s-a oprit în 1972, când a devenit antrenor de haltere la CS Oneşti.
Primele performanţe ca şi antrenor
După doar trei ani de la începerea carierei de antrenor, Mugur Saranciu a avut primul elev campion naţional. „M-am bucurat foarte tare de această reuşită mai ales că eforturile mele şi ale elevului meu au fost apreciate în oraş”, îşi aminteşte antrenorul. Această performanţă a fost urmată în 1977 de o primă medalie la campionatele europene, iar prima medalie la nivel mondial obţinută de un sportive antrenat de Saranciu a venit un an mai târziu. În 1980 a venit şi prima participare la Jocurile Olimpice. Antrenorul a mers atunci la Moscova cu doi sportivi.
Din anul 1984, Mugur Saranciu a venit la Bistriţa ca şi antrenor de haltere la CS Gloria. Sub îndrumarea sa s-a înfinţat la Bistriţa, în anul 1985, primul Centru Olimpic de Haltere, motiv pentru care antrenorul este considerat părintele halterelor bistriţene.
Secretul unei cariere de succes
Pe parcursul celor 51 ani de când activează în sport Mugur Saranciu a antrenat sute de sportivi care au reuşit să câştige peste 3.500 de medalii dintre care 250 internaţionale. Toţi aceşti sportivi au învăţat de la antrenorul lor că munca şi sacrificiile aduc performanţă. „Nu concep performanţa fară muncă şi renunţărea la anumite plăceri ale vieţii. Eu am un program strict pe care l-am respectat toată viaţă şi am dus mereu o viaţă sănătoasă, iar acest lucru i-am învăţat şi pe elevii mei. Eu am avut noroc că soţia mea m-a înţeles, dar unii sportivi s-au pierdut pentru că nu au fost dispuşi să facă sacrificii.
Pentru Mugur Saranciu au contat întodeauna rezultatele şi nu recompensele. Şi rezultate sale şi ale sportivilor săi s-au văzut întodeauna. De exemplu, de când a început să lucreze halterofila Mariora Munteanu, acesta a câştigat 15 medalii de aur printre care şase de aur. La ora actuală, are trei sportive în lotul olimpic, iar 25 % dintre sportivi care participă la competiţii naţionale de haltere au fost îndrumaţi, la un moment dat, de el.
Întrebări şi răspunsuri
La ce performanţe vă doriţi să ajungeţi cu sportive pe care îi antrenaţi în prezent?
Îmi doresc foarte mult ca Răzvan Martin sportivul meu cel mai bun la ora actuală. Sper să câştige o medalie la Jocurile Olimpice din 2010.
Ce ar trebui să se schimbe în sportul românesc?
Mentalitatea. Nu avem mentalitate de învingători.
Ce-i place
Antrenorului îi plac toate sporturile, motiv pentru care urmăreşte cu mare interes toate competiţiile sportive transmise la televizor şi toate emisiunile cu temă sportivă.
Ce nu-i place
„Lenea şi faptul că tineretul din ziua de astăzi nu mai este atras de sport. Tinerii trăiesc fericirea momentului şi nu se gândesc că viaţa e grea şi rezistă doar cei care muncesc şi sunt serioşi”, mai spune antrenorul.
Recent Comments