Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a recepționat, pe 24 octombrie, lucrările de restaurare a unei clădiri de pe Bulevardul Independenței din municipiul Bistrița, imobil care va adăposti Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la circa 8,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Această clădire a fost construită în 1912, are peste 100 de ani. Chiar dacă momentan nu este clădire monument-istoric, președintele CJ BN, radu Moldovan, a anunțat că, vor fi făcute demersuri pentru a o include pe lista monumentelor-istorice: ” Este o bijuterie arhitecturală și ne-am străduit, împreună cu specialiștii, să facem reabilitarea cât mai apropiată de varianta inițială a clădirii. Clădirea a fost restaurată și adusă cât mai aproape de aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoric. Sunt foarte fericit că putem reda publicului această clădire foafrte importantă în care în perioada 1924 – 1929 a trăit și fratele marelui poet Mihai Eminescu – Matei Eminescu”, a declarat atunci Radu Moldovan.
Astăzi, la ora 10.00, Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu va fi inaugurată, programul ce marchează acest eveniment fiind următorul:
ORA 10:00
- Inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu. Adresa: Bulevardul Independenței, nr. 24, Bistrița;
- Vernisajul expoziției „Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan;
- Expoziție de carte: Documente privitoare la istoria românilor – „Scrisori către bistrițeni”;
ORA 11:00
Centrul Cultural Dacia
- Simpozion „Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”;
- Lansare de carte: „Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”;
- Prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud;
ORA 16:30
Centrul Cultural Dacia
- „De la tradiție la patrimoniu”, concert susținut de Ansamblul „Dor Românesc”.
1 Comment
Felicitari CJ, felicitari RADU MOLDOVAN !
Astept insa ca si fosta Biblioteca Judeteana de pe str. Garii sa aiba aceasi soarta.
SALVAREA de la demolare este o mare prioritate de moment in acest oras.
Rog ca Primaria B-ta domnul Primar IOAN TURC sa faca tot ce sta in putinta sa salveze acest imobil.
Stop DEMOLARE !!!
As vrea sa-l pot felicita si pe IOAN TURC care poate repeta istoria scrisa a zilelor noastre prin salvarea acestui minunat imobil.
Este o adevarata crima urbanistica sa dai drumul la o autorizatie de demolare la o cladire care a adapostit cartea in general.