MARIANA NACU: Vreau doar să le amintesc aleșilor locali că, peste disciplina de partid ar trebui să stea credința în Dumnezeu.

Bistrițeanca Mariana Nacu nu este la prima scrisoare deschisă adresată Consiliului Municipal, iar despre asta am scis aici:

O bistrițeancă, MARIANA NACU, își cheamă concetățenii la ședința de consiliu municipal din 27 aprilie. Femeia este nemulțumită de neregulile din domeniul urbanismului de la nivelul municipiului Bistrița

Acum e vorba de un MESAJ CĂTRE BISTRIȚENI așa cum îl intitulează chiar Maria Nacu și pe care îl publicăm integral: 

MARIANA NACU- MESAJ CĂTRE BISTRIȚENI: Când cetățenii constată presupuse încălcări în aplicarea unor acte normative de către autorități sau instituții publice, conform dreptului constituțional, au posibilitatea de a adresa petiții acestor instituții sau celor care răspund de problemele sesizate. În lumina acestui drept, am adresat petiții Consiliului Local al mun. Bistrița, ca mulți alți cetățeni ai orașului.

După ce a trecut peste un an de la primele mele petiții, timp în care nu am primit niciun răspuns de la CL, în ședința din data de 27.04.2023, sub presiunea preluării în mass media locală (3 publicații) a unui mesaj al meu, au fost puse pe ordinea de zi 2 petiții adresate de mine CL. Dar aceasta nu a însemnat și o dezbatere reală a celor susținute de mine ci a fost o execuție publică a mea. Folosind avantajul terenului propriu, al numărului mai mare, al poziției publice deținute, consilierii locali de o anumită culoare politică m-au intimidat, hărțuit și amenințat cu judecata. Motivul a fost că am adresat acuze nefondate, jigniri și amenințări.

Formularea din textul mesajului din ziar care le-a produs reacția a fost următoarea: ”Legea este, sau ar trebui să fie, lege pentru toți deopotrivă: cetățeni și autorități și instituții  publice. Niciun primar (sau audit, indiferent de nivelul acestuia) nu are dreptul legal de a dispune utilizarea unei anumite variante de Plan de Urbanism General,  respectiv a unei variante fără semnături și fără nicio trasabilitate, apărute pe site-ul primăriei la sfârșitul anului 2018, doar pentru că este ”mai permisivă” (pentru dezvoltatorii imobiliari). Până și gândul că se știe de existența a mai multor variante de PUG este împotriva oricăror legi. Deși consilierii locali cunosc starea de ilegalitate și, cu siguranță știu că rezolvarea legală este doar în puterea lor, nu o fac. Astfel, atât primarul (împreună cu aparatul  tehnic al primăriei) cât și consilierii locali se fac vinovați de abuz de putere și abuz în serviciu.”

Pe acest fond, s-a susținut un mare neadevăr: consilierii locali nu știu de existența a 2 variante de PUG (respectiv de planșe UTR). Afirmația consilierilor locali legată de necunoașterea situației privind urbanismul la nivelul municipiului dar și minimalizarea importanței acestei situații sunt de neînțeles și de neacceptat. Sper că locuitorii orașului nostru își vor  folosi propria capacitate de interpretare a faptelor.

În luna august am mai înaintat o petiție care a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței din data de 25.10.2023, împreună cu petiția din aprilie, când, din nou, am fost umilită, fiindu-mi refuzată luarea cuvântului, în condițiile în care conținutul petiției era diferit de cele anterioare.

Poate că nu am pregătirea potrivită pentru unii consilieri locali dar chiar și în aceste condiții, eu și toți cetățenii care venim cu petiții venim cu probleme reale, desigur personale, dar care influențează o comunitate întreagă, merităm un răspuns. Așa cum am susținut în cadrul ședinței din 27.04.2023, conform procesului verbal:  ”Eu vreau în orașul nostru să avem respect față de cetățeni. Am petiții din anul 2022 de la început, la care nu mi-ați răspuns. Spuneți-mi și mie, dacă acesta nu este abuz de putere? Atunci ar fi trebuit să chemați serviciile tehnice, când spun servicii tehnice, nu spun doar urbanism, spun serviciile primăriei, și să întrebați, are dreptate cu coana asta sau nu are? Iar dacă nu are, să îmi spuneți pe hârtie, du-te acasă, că uite ce îmi spun ceilalți. Nu v-am cerut să îmi faceți nici favor prietenesc, nici nu vă cer milă. Am venit să îmi cer mie și celor din orașul nostru respect, atât. Dacă asta este obrăznicie...” Atât petițiile mele cât și procesul verbal al ședinței pot fi accesate pe site-ul Primăriei.

Vreau doar să le amintesc aleșilor locali că, peste disciplina de partid ar trebui să stea credința în Dumnezeu. Credință care nu constă în punerea mâinii pe inimă la intonarea imnului național și nici în prezența la sfințiri de biserici ci în faptele noastre în fiecare moment al vieții.

Mi-am însușit o luptă în cunoștință de cauză, o luptă care, din problema personală legată de locuințele colective mici a devenit o luptă pentru recunoașterea și respectarea drepturilor cetățenești. Pe care vreau să o duc demn și cu capul sus. Sper doar ca și combatanții de cealaltă parte să dovedească corectitudine.

Calitatea comunității noastre depinde în mod decisiv de modul în care știm să ne apărăm drepturile și libertățile cetățenești de abuzurile de orice fel. Dacă renunțăm la acest drept suntem sortiți, pe bună dreptate, unei vieți în veșnică umilință față de autorități. Nu putem să lăsăm persoane vremelnic cocoțate în funcții publice- numite sau alese, să dispună discreționar doar de avantajele pozițiilor pe care le ocupă dar să nu conștientizeze și obligațiile legale.  

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts