Topul Județean al Firmelor, la cea de-a 30-a ediție

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud au fost premiate, joi, la cea de-a 30-a ediție a Topului Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie. 

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, i-a felicitat pe managerii companiilor de succes din județ și a făcut o radiografie a mediului de afaceri bistrițean.

”Topul Firmelor reliefează o radiografie elocventă a mediului de afaceri. În Bistrița-Năsăud, anul acesta am avut un trend ascendent față de anul trecut, la unii indicatori ridicându-ne chiar la un nivel nesperat de bine. În ceea ce privește cifra de afaceri înregistrată în acest an, în urma bilanțurilor contabilizate, am ajuns la un nivel de circa 18 miliarde de lei, față de 15,5 cât aveam înregistrat acum un an. Avem un trend ascendent și în ceea ce privește numărul de angajați. În firmele din județ avem anul acesta 47.747 de angajați, față 47.043 anul trecut. De asemenea, avem și o producție pentru export în creștere față de anul trecut, o creștere de circa 14,3 la sută, respectiv la 760 de milioane de euro, față de 655 de milioane de euro anul trecut. Ne mândrim cu acest lucru și sperăm ca în 2024 să fim și mai sus. De asemenea, s-a observat și o disciplinare a mediului de afaceri. Numărul celor care au depus bilanțuri contabile a crescut destul de mult, de la 10.170 anul trecut, la 11.800 anul acesta. Sunt cifre elocvente. Îi felicit pe cei care au realizat o activitate deosebit de bună anul acesta și le doresc să aibă în continuare o activitate cel puțin la fel de laborioasă și performantă. Deși județul este pe locul 37 în ceea ce privește numărul locuitorilor și pe locul 25 în ceea ce privește contribuția la PIB, avem cu ce ne mândri. Avem și 150 de firme care sunt în Topul Național al Firmelor, cu o cifră de afaceri de peste 1,31 miliarde euro total”, a spus Vasile Bar.

Printre cei care au fost alături de mediul de afaceri bistrițean s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, senatorul Ioan Deneș, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Cea de-a 30-a ediție a Topului Județean al Firmelor a fost structurată pe șapte domenii de activitate: Industrie, Cercetare, Dezvoltare și High Tech, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism.

Conform criteriilor de încadrare în Topul Firmelor, 1.060 de firme din județul nostru s-au clasat în acest an pe locurile I, II și III, cele mai multe fiind microîntreprinderi – 706 firme, urmate de întreprinderi mici – 258 firme, întreprinderi mijlocii – 85 firme, întreprinderi mari – 9 firme și întreprinderi foarte mari – 2 firme.

Nu au lipsit din Top marii angajatori ai județului: Leoni, RAAL, TeraPlast, Rombat, Comelf, dar au fost premiate și companiile mai mici, precum MIS Grup, Agro-Ardeal, Carmo-Lact Prod, Frasinul, Dimex 2000 Company, Aquabis, Ital Textil, Sanovil, Betak și lista poate continua.

Criteriile utilizate la realizarea clasamentului au fost cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficienta utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.

De asemenea, în cadrul galei de decernare a premiilor au fost realizate și două topuri speciale: ”Topul Creativității” și ”Topul Exportatorilor”, fiind premiate 14 companii bistrițene.

Festivitatea de premiere a firmelor bistrițene a fost presărată cu momente artistice, printre cei care au întreținut atmosfera numărându-se și Aurelian Temișan.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts