Clădirea care va adăposti Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu a fost finalizată. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la circa 8,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a recepționat, marți, lucrările de restaurare a unei clădiri de pe Bulevardul Independenței din municipiul Bistrița, imobil care va adăposti Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la circa 8,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Recepționăm astăzi un obiectiv care eu cred că va deveni și un punct de atracție turistică pentru municipiul Bistrița și județul nostru. Această clădire a fost construită în 1912, are peste 100 de ani. Chiar dacă momentan nu este clădire monument-istoric, noi vom începe să facem demersuri pentru a o include pe lista monumentelor-istorice. (…) Avem o bijuterie arhitecturală și ne-am străduit, împreună cu specialiștii, să facem reabilitarea cât mai apropiată de varianta inițială a clădirii. Clădirea a fost restaurată și adusă cât mai aproape de  aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoricSunt foarte fericit că putem reda publicului această clădire foafrte importantă în care în perioada 1924 – 1929 a trăit și fratele marelui poet Mihai Eminescu – Matei Eminescu”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a menționat că în această clădire va funcționa Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu.

La rândul său, managerul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, a spus că în interiorul imobilului au fost amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți și tot aici vor putea fi organizate evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și imobilul va avea și funcție muzeală și de arhivă.

Deținem foarte multe cărți valoroase, o arhivă impresionantă. E foarte multă carte, în limba germană, maghiară, română. Sunt valori extraordinare. Pe lângă aceste valori pe care le vom aduce aici, avem și foarte multe manuscrise, dactilograme, cărți cu autograf, adică o bogăție culturală și literară de apreciat. Cireașa de pe tort este că am reușit să aducem de la Viena, unde trăiește o strănepoată a poetului George Coșbuc, pentru Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, scrisori inedite și fotografii originale. Arhiva Nicolae Manolescu este toată aici. Avem autografe Martin Heidegger, cel mai mare filozof al secolului XX, autografe către Nicolae Manolescu. Lumea a aflat ce vrem să facem aici și foarte mulți intelectuali vor ca bibliotecile lor să ajungă aici. Va fi o instituție în care tot ce expunem noi se va pitea vizita și cerceta. Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu va fi nu doar un punct de cercetare, ci și un punct turistic foarte important pentru Bistrița”, a spus Ioan Pintea.

În perioada următoare, Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud va muta în această clădire colecțiile, documentele și obiectele de valoare pe care le deține, inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu urmând să aibă loc pe 14 noiembrie.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts