Coordonatorul AUR Bistrița-Năsăud, Dragoș Hârjoabă, vânător și el, președinte al unui fond de vânătoare privat, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de subiectul urșilor plimbăreți prin Bistrița. Hârjoabă a explicat că, Dumitru Cărhaț este un profesionist desăvârșit, unul care știe foarte bine ce înseamnă ursul și cum se vânează acesta, dar nu a putut acționa în niciun fel, asta pentru că nu există sau nu exista un contract încheiat, parafat cu un profesionist.
Vânător cu experiență, Hârjoabă spune că s-a acționat haotic și fără a ține cont de faptul că: animalul e speriat, fiind trase de cineva, un fost paznic de vânătoare, focuri de armă care au iritat mamiferul : ” În aceste cazuri trebuie să existe un profesionist care știe ce și cum trebuie făcut (…) Domnul Dumitru Cărhaț a fost sunat de jandarmerie, nu de “nu stim cine” și domnia sa nu a venit acolo pentru că nu are contract cu primaria dar dând dovadă de bunăvoință a rugat un vânator să îi sprijine. Dacă la acel moment chiar exista un contract încheiat intre primărie și Ocolul Silvic Municipal, jandarmeria ar fi știut pe cine să sune, nu ar fi sunat la întâmplare. Sunt foarte curios când a fost încheiat așa zisul contract pentru că tare îmi e că s-a făcut retroactiv cu câte zile înainte, pur și simplu întâmplător. Conform surselor noastre la acea total greșită acțiune ar fi fost prezent și viceprimarul așa că primăria ar avea toate detaliile necesare dacă ar fi de bună credință, ne-ar putea spune de exemplu și cum s-a atins ursul de gardul electric și a venit înapoi, de fapt ne-ar putea spune exact cum a fost. Deci în ce dată a fost încheiat acel contract? Unde e contractul și cine se va ocupa mai departe de acest gen de probleme, mai ales că o revenire a ursului sau a urșilor nu poate fi exclusă”, a explicat Hârjoabă.
1 Comment
Prima dată locuitorii din Bistrita au primit un mesaj Ro-Alert din partea ISU BN pe data 14 octombrie, fiind avertizati că un urs și-a făcut apariția pe raza localității Sigmir, pe strada Valea Sigmirului. Ulterior ursul a ajuns în Bistrița, fiind văzut pe Bulevardul Republicii în apropierea cu strada Ursului. Coincidență sau nu, se pare că ursul căuta strada ce-i poartă numele la capătul căreia se află o văgăună săpată de municipalitate pentru a deveni pasaj subteran, ce poate fi ușor confundată cu un bârlog.
Lăsând gluma la o parte, orasul Bistrita este în apropierea unor domenii de vânătoare recunoscute pentru exemplarele valoroase de urs brun, precum Dealu Negru sau Budacul de Sus.