Pseudokinegetikos la Bistrița. Plimbările lui Moș Martin sâmbătă seara prin oraș a surescitat bistrițenii și pe mulții vânători trăitori pe aceste meleaguri. Așa cum se întâmplă ,întodeauna, autoritățiile reacționează mai greu, căutând explicații, iar ele vin așa cum vin. Întrebare: când a fost semnat contractul cu Ocolul Silvic Municipal?
Explicațiile primăriei Bistrița: Ca urmare a discuțiilor pe marginea felului în care s-a intervenit în cazul ursului brun care a tranzitat Bistrița în seara zilei de 14.10.2023, considerăm că se impun câteva clarificări. Cadrul legal statuează explicit care sunt instituțiile și structurile implicate în astfel de intervenții, precum și modalitatea în care trebuie acționat. Chiar dacă Direcția de Infrastructură și Servicii a municipalității, care administrează adăpostul pentru câinii fără stăpân, nu are, de la finalul anului trecut, un contract cu un medic veterinar, în ciuda celor 3 proceduri organizate, aceste servicii sunt asigurate, pro bono, de medicul veterinar al Asociației Ein Herz Fur Streuner e.V., cu care municipalitatea are încheiat un parteneriat. Pe de altă parte, Ocolul Silvic Municipal, structură a Primăriei municipiului Bistrița, are încheiat un contract de asigurare a serviciilor de permanență / intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun de pe raza intravilanului Municipiului Bistrița și a localităților componente, astfel încât sunt asigurate premisele unor intervenții profesioniste în astfel de cazuri.
Reconstituind firul evenimentelor din seara de sâmbătă, 14.10.2023, trebuie spus că, în urma sesizării unui cetățean din Sigmir, care semnala apariția unui urs în livada din spatele casei sale, echipa de intervenție s-a mobilizat în vederea gestionării acestei situații. Din păcate, înainte de sosirea membrilor echipei, reprezentantul Asociației Cinegetice „Ursul Brun”, Dumitru Cărhaț, chemat nu se știe de cine, a tras, potrivit martorilor, 3-4 focuri de armă, fără a asigura perimetrul, încât ursul să fie forțat să se îndrepte spre pădure și astfel răul a fost făcut. Reacțiile ursului au fost imprevizibile și, în loc să se retragă, a pornit spre Bistrița și astfel a început o urmărire care a necesitat alocarea unui număr impresionant de forțe. În ciuda acestui fapt, echipa de intervenția a reușit să gestioneze situația, astfel încât ursul a fost scos din oraș și nimeni nu a avut de suferit. Considerăm inoportună și riscantă intervenția altor persoane decât cele abilitate în astfel de situații și, chiar dacă de data aceasta nu s-au înregistrat victime, o astfel de imixtiune se poate încheia tragic. Cel de-al doilea eveniment, din seara zile de luni, 16.10.2023, când a fost semnalată prezența unui urs în zona Valea Ghinzii, s-a derulat în cu totul altă manieră, în condițiile în care situația a fost gestionată eficient de echipa de intervenție, ca urmare a faptului că au intervenit doar persoanele abilitate. Facem precizarea că la ambele evenimente a intervenit aceeași echipă formată din specialiști din cadrul Ocolului Silvic Municipal Bistrița, constatându-se, prin observare directă, că este vorba de 2 exemplare diferite de urs, atât prin talie, cât și prin colorit. Facem un apel către toți cetățenii să nu intervină în astfel de situații și să se rezume la a anunța eventuala prezență a unui urs, la numărul de telefon pentru situații de urgență 112.
Aceasta este modalitatea normală și legală în care trebuie acționat, lăsând echipa de intervenție să decidă soluția optimă. În perioada următoare, Ocolul Silvic Municipal va organiza o „goană de alungare” cu scopul de a îndepărta exemplarele de urs din pădurile limitrofe cartierului Ghinda și din Dealul Cocoș spre zona Cușma și Dealul Negru.
Ce spune Dumitru Cărhaț?
”Vă rog să rectificați comunicatul de presă, informațiile dumneavoastră sunt proaste, sâmbătă seara nu am fost prezent la acțiunea din zonă străzi Valea Sigmir . Nu am fost întrebat, dacă am fost sau nu prezent. Vă rog să nu mai mințiți cu nerușinare contribuabilii !”. Cărhaț a mai precizat că, în seara de 16 octombrie, a fost de operatorul de la Jandarmerie ”să-i ajut cu un număr de telefon al personalului silvic din cadrul Ocolului Municipal Bistrița. Dacă Jandarmeria avea contractul de intervenție pe ordonanță 81 , aveau și numerele de telefon a personalului care intervine în situațiile prevăzute”, a explicat vânătorul.
Dragoș Hârjoabă: Incredibil cât poate minți primăria!
Vânător și președinte al Asociației Cinegetice Someș-Rodna, Dragoș Hârjoabă a spus următoarele: ” Domnul Dumitru Carhat a fost sunat de jandarmerie, nu de “nu stim cine” și domnia sa nu a venit acolo pentru că nu are contract cu primaria dar dând dovadă de bunăvoință a rugat un vânator să îi sprijine. Dacă la acel moment chiar exista un contract încheiat intre primărie și Ocolul Silvic Municipal, jandarmeria ar fi știut pe cine să sune, nu ar fi sunat la întâmplare. Sunt foarte curios când a fost încheiat așa zisul contract pentru că tare îmi e că s-a făcut retroactiv cu câte zile înainte, pur și simplu întâmplător. Conform surselor noastre la acea total greșită acțiune ar fi fost prezent și viceprimarul așa că primăria ar avea toate detaliile necesare dacă ar fi de bună credință, ne-ar putea spune de exemplu și cum s-a atins ursul de gardul electric și a venit înapoi, de fapt ne-ar putea spune exact cum a fost. Deci în ce dată a fost încheiat acel contract?