Primarul Ioan Turc: Proiectele de regenerare urbană a zonelor Andrei Mureșanu și Independenței-Nord avansează

Proiectele de regenerare urbană a zonelor Andrei Mureșanu și Independenței-Nord avansează, fiind în stadiul de elaborare a studiilor de fezabilitate, după ce recent a fost obținut acordul de mediu din partea APM Bistrița-Năsăud, spune primarul Bistriței, Ioan Turc.

În ce privește regenerarea urbană a zonei Andrei Mureșanu, municipalitatea va revitaliza întregul spațiu care cuprinde strada Colibiței, Aleea Tihuței, piațeta din fața blocului Lama, Aleea Ineu, Aleea Rotundă, Aleea Heniu și Aleea Fântânele. Conform proiectului, lucrările vor consta în întreținerea vegetației existente, completarea cu vegetație arboricolă, arbustivă și specii floricole perene, accesibilizarea zonei prin alei pietonale, amplasarea și înlocuirea de mobilier urban, reabilitarea aleilor pietonale și auto din zonă, piste de biciclete, dar și îngroparea rețelelor de gaz supraterane din zona mărginită de străzile Colibiței și Aleea Tihuța.

Zona verde publică va fi dotată cu mobilier urban contemporan – bănci, cișmele de apă, instalații de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat stradal și altele. Numărul de parcări existente – 665 – se va păstra, dar prin reconfigurarea spațiilor. Unele dintre acestea se vor reloca, pentru a face loc pistelor de biciclete, spațiilor verzi și pentru a organiza mai eficient spațiul public.

În zona Andrei Mureșanu, se propune reconfigurarea circulației pietonale pentru facilitarea accesului tuturor categoriilor de persoane, de toate vârstele. Trotuarele vor fi coborâte la nivelul străzilor pentru a realiza un spațiu comun unde pietonii au prioritate. De asemenea, se propune reabilitarea și modernizarea tuturor aleilor din zonă. Valoarea investiției e estimată la circa 26 de milioane lei fără TVA.

Referitor la regenerarea urbană a zonei Independenței-Nord, se are în vedere revitalizarea spațiului care cuprinde Bulevardul Independenței, strada Împăratul Traian și zona CFR, strada Solomon Haliță și Aleea Sălciilor.

Lucrările prevăzute prin proiect constau în: întreținerea vegetației existente, completarea sau înlocuirea de arbori (în special cei bătrâni sau degradați), accesibilizarea zonei prin alei pietonale, amplasarea și înlocuirea de mobilier urban, reabilitarea aleilor pietonale și auto din zonă, inclusiv o parcare nouă în zona pieței volante. Zona verde publică va fi dotată cu o linie mobilier urban contemporană, compusă din bănci, cișmele de apă, instalații de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat stradal și altele.

Parkingul auto – cu suprafața construită de 1.370 mp și regimul de înălțime D+P (descoperit) – din zona pieței agroalimentare de pe Aleea Sălciilor va fi jumătate îngropat în pământ, iar pe acoperișul terasei se vor parca automobile și se vor amplasa jardiniere cu arbori și arbuști, pentru a diminua impactul vizual. Înălțimea totală deasupra terenului amenajat din jur este de +2,20 m. La nivelul demisolului se vor amenaja grupuri sanitare, o boxă de depozitare materiale de curățenie și o boxă pentru gararea bicicletelor. Accesul utilizatorilor în parking se va face pe două scări exterioare și printr-un lift pentru persoane cu dizabilități.

Adiacent parkingului se vor amplasa sisteme pentru colectarea apei de ploaie pentru folosirea acesteia la irigatul spațiilor verzi din zonă (separator de hidrocarburi și camera pompelor). Totodată va fi amplasat un bazin rezervă incendiu și camera pompelor aferentă acestuia. Suprafața construită a parkingului va fi de 1.370 mp, iar numărul total de parcări auto propuse va fi de 91. Valoarea acestei investiții e estimată la circa 32 de milioane lei fără TVA.

După finalizarea documentațiilor tehnice, finanțarea celor două proiecte ar urma să fie asigurată din bani europeni, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts