Postez acest newsletter – mai lung decât de obicei – deoarece fondurile de investiții sunt surse esențiale de finanțare a companiilor private, indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află, localizare geografică sau industria în care activează. De aceea, consider că înțelegerea modului în care aceste vehicule funcționează este extrem de important pentru antreprenori.
Fondurile de investiții alternative sunt vehicule investiționale ce mizează pe active care nu sunt disponibile investițiilor tradiționale (precum acțiuni, obligațiuni sau depozite bancare). Aceste fonduri oferă investitorilor oportunități de a-și diversifica portofoliile și de a accesa piețe și strategii de investiții mai sofisticate, care adesea implică un nivel mai mare de risc și complexitate decât investițiile tradiționale.
Iată câteva categorii de fonduri de investiții alternative:
1/ Private Equity (PE). Aceste fonduri investesc în companii private sau publice pentru a dobândi o participație semnificativă și pentru a restructura sau dezvolta aceste companii înainte de a le vinde sau a le face publice. Se mai numesc și fonduri de creștere (growth). Scopul principal este de a genera randamente semnificative pe termen lung.
2/ Venture Capital (VC). Acest tip de fonduri investește în startup-uri și companii în faza incipientă (early stage), oferindu-le capital pentru dezvoltarea și extinderea afacerii. Venture capital se concentrează pe inovare și pe companii cu potențial de creștere rapidă.
3/ Fonduri de investiții sociale (SIE-Social Investment Fund). Au ca obiectiv principal generarea de impact social sau de mediu pozitiv, în paralel cu obținerea unui randament financiar. Aceste fonduri sunt adesea create pentru a aborda sau soluționa probleme sociale sau de mediu, precum sărăcia, accesul la educație, dezvoltarea mediului de afaceri, reducerea emisiilor de carbon, îmbunătățirea calității vieții pentru comunități, susținerea inovării ecologice și multe altele. Aceste fonduri pot investi într-o gamă variată de activități și proiecte, inclusiv microfinanțare, venture capital, energii regenerabile, proiecte de infrastructură socială și de afaceri etc. Fondurile de investiții sociale pot atrage capital de la o varietate de investitori, inclusiv instituții de caritate, fundații, investitori individuali și chiar instituții financiare mari interesate de responsabilitatea socială. Fondurile de investiții sociale sunt o modalitate de a alinia obiectivele financiare cu cele sociale sau de mediu și pot juca un rol important în abordarea unor probleme semnificative din lume.
Din punctul meu de vedere, fondurile de investiții sociale reprezintă viitorul.
4/ Hedge Funds (HF). Sunt fonduri care folosesc o gamă variată de strategii de investiții, inclusiv long-short, arbitraj, investiții în derivative și multe altele, pentru a genera randamente în orice condiții de piață. Aceste fonduri au un grad mai mare de flexibilitate în comparație cu fondurile tradiționale, însă și riscul este pe măsură.
5/ Fonduri imobiliare (Real Estate Investment Fund). Acestea investesc în proprietăți imobiliare, cum ar fi clădiri de birouri, apartamente, centre comerciale, clădiri industriale. Fondurile imobiliare pot oferi expunere la piața imobiliară fără a deține fizic proprietățile respective.
6/ Fonduri de mărfuri. Sunt vehicule de investiții colective care permit investitorilor să participe la piețele mărfurilor, fără a achiziționa fizic bunurile respective. Aceste fonduri investesc într-o gamă diversificată de mărfuri, cum ar fi petrolul, aurul, argintul, cerealele, metalele prețioase și altele, fie direct, fie prin intermediul instrumentelor financiare derivate. Aceste fonduri permit investitorilor să profite de fluctuațiile prețurilor mărfurilor.
7/ Fonduri de artă. Sunt vehicule de investiții specializate care permit investitorilor să participe la piața artei, să achiziționeze și să gestioneze opere de artă sau colecții de artă. Aceste fonduri sunt concepute pentru a oferi expunere la investiții în artă, un activ alternativ care poate avea potențial de creștere a valorii în timp.
8/ Fonduri de investiții în sănătate (Healthcare). Sunt vehicule de investiții care se concentrează pe achiziționarea și finanțarea de companii și proiecte din domeniul sănătății și asistenței medicale. Aceasta este o industrie vastă, care acoperă o gamă largă de subsectoare, cum ar fi: biotehnologie și dezvoltare de medicamente inovative, farmaceutice și suplimente alimentare, dispozitive medicale, asistență medicală, tehnologie medicală și software specializat, sănătate digitală, telemedicină, wellbeing, cannabis, medicină 3.0 etc.
9/ Fonduri de fonduri (Fund of Funds). Acestea investesc într-o gamă diversificată de alte fonduri de investiții alternative, permițând astfel investitorilor să beneficieze de diversificare suplimentară și de expunere la mai multe strategii.
10/ Family Office (FO). Reprezintă o structură financiară privată special creată pentru a gestiona și a furniza servicii financiare unei familii bogate sau pentru un grup restrâns de familii. FO poate avea mai multe scopuri, inclusiv gestionarea averii, administrarea investițiilor, planificarea financiară și fiscală, precum și furnizarea de servicii de consultanță financiară personalizate pentru membrii familiei. Family office-urile sunt în căutarea diversificării și a surselor de randamente mai ridicate pentru a proteja și crește averea familiei, și fondurile de investiții alternative pot fi o opțiune atractivă pentru aceasta.
11/ Fonduri de datorie privată (Private Debt Funds). Acestea investesc în împrumuturi acordate companiilor care nu pot obține finanțare de la instituții financiare tradiționale. Aceste împrumuturi pot fi sub formă de credite pentru achiziții (LBO, MBO), credite bazate pe veniturile companiilor (RBF-Revenue Based Financing). Investesc de asemenea în împrumuturi private sau obligațiuni care nu sunt tranzacționate pe piețele publice. Pot oferi rate de dobândă mai ridicate în comparație cu obligațiunile tradiționale, dar implică, de obicei, un nivel mai mare de risc.
12/ Fonduri de infrastructură. Investesc în proiecte complexe, cum ar fi: autostrăzi, aeroporturi, căi ferate, apă, energie și alte facilități publice. Obiectivul este să genereze venituri din utilizarea și gestionarea infrastructurii. Click aici pentru mai multe amănunte.
13/ Fonduri de creditare a consumatorilor. Acestea investesc în împrumuturi acordate consumatorilor, cum ar fi împrumuturi pentru achiziționarea de autovehicule sau credite ipotecare.
14/ Fonduri de investiții în active neconvenționale (vintage). Investesc în automobile vechi de colecție, în colecții de vinuri fine sau rare etc. Investitorii achiziționează acțiuni sau părți din fondul respectiv și devin co-proprietari ai activelor neconvenționale, în speranța că valoarea acestora va crește în timp. De pildă, în Elveția există un astfel de fond care investește în cașcavalul aflat la maturare.
15/ Fonduri de investiții în resurse naturale. Investesc în active precum pământ agricol, păduri, terenuri cu potențial de dezvoltare, resurse minerale sau alte resurse naturale. Obiectivul este să se obțină profituri din exploatarea și dezvoltarea acestor active.
16/ Fonduri de investiții în energie. Sunt vehicule de investiții care se concentrează pe achiziționarea și gestionarea activelor legate de producția, distribuția sau utilizarea energiei. Acestea pot include o gamă largă de active, de la infrastructură de energie regenerabilă la companii de producție a energiei sau resurse naturale asociate energiei : explorarea și producția de petrol și gaze, rafinăriile, distribuția și transportul acestora, cărbune, uraniu sau alte materii prime folosite în producția de energie.Investesc de asemenea în proiecte de energie regenerabilă, cum ar fi parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice sau centrale hidroelectrice.
17/ Fonduri de investiții în industria divertismentului. Aceasta este o industrie largă, care include domenii precum film, televiziune, muzică, sport, jocuri video, evenimente live, realitate virtuală, platforme de streaming și multe altele.
18/ Fonduri de investiții în tehnologie avansată. Aceste fonduri se concentrează pe tehnologii emergente sau inovatoare, cum ar fi inteligența artificială, biotehnologia, blockchain-ul sau tehnologiile spațiale. Obiectivul este să se investească în companii cu potențial de creștere semnificativă. Click aici pentru mai multe amănunte.
19/ Fonduri de investiții în agricultură. Investesc în active agricole, cum ar fi terenuri, culturi, ferme, silozuri, procesare și distribuție agricolă, sisteme de depozitare și logistică pentru a adăuga valoare produselor agricole și pentru a le aduce pe piață și alte active conexe. Obiectivul acestor fonduri este de a investi în sectorul agricol pentru a obține randamente financiare din producția și vânzarea de produse agricole, precum și din creșterea valorii activelor agricole pe termen lung.
20/ Fonduri de investiții în proprietăți rare sau exotice. Sunt vehicule de investiții care se concentrează pe achiziționarea și gestionarea de proprietăți care sunt neobișnuite, rare, unice sau exotice. Aceste proprietăți pot include insule private, conace istorice, locații exotice pentru evenimente, locuințe de lux, precum și orice altfel de proprietăți care au un caracter distinctiv sau unic în cadrul pieței imobiliare. Obiectivul principal al acestor fonduri este de a obține randamente financiare din achiziționarea și gestionarea acestor proprietăți, precum și din creșterea valorii acestora pe termen lung.
21/ Fonduri de investiții în tehnologie spațială. Se concentrează pe achiziționarea și finanțarea de companii și proiecte din domeniul tehnologiei spațiale. Aceste fonduri oferă investitorilor oportunitatea de a participa la dezvoltarea și comercializarea tehnologiilor spațiale, cum ar fi sateliții, rachetele, explorarea spațială, telecomunicațiile spațiale, observarea Pământului din spațiu, călătoriile spațiale, facilitățile de lansare a rachetelor, misiuni pe Lună și Marte etc.
Programează-te aici pentru o discuție gratuită despre nevoile tale de finanțare în general și instrumente de finanțare în special.