În urmă cu 7 ani, adică la finele lunii septembrie 2016, cu puțin timp înaintea campaniei electorale pentru Camera Deputaților și Senat, un adevărat desant PNL ajungea la Chiochiș, acolo unde avea loc marea târg de toamnă al văii Meleșului.Atunci a fost vorba de 12 liberali, o mare majoritate proveniți din defunctul PDL, evident în frunte cu încă deputatul și liderul incontestabil al portocaliilor, Ioan Oltean.
Așadar, de la stânga la dreapta: Ovidiu Florean, ex-PDL-PNL, acum senator Forța Dreptei, ales pe lista PNL la alegerile din 2020, Emil Neia Lăcătus, decedat în Pandemie, fost lider al romilor din Bistrița-Năsăud, atunci un apropiat al lui Ioan Oltean, Cosmin Wechter – Director RAR, Robert Sighiartău, deputat la al doilea mandat, Ionuțiu Alin, Ioan Mureșan, primar Nușeni, Ioan Becan, primar Miceștii de Câmpie, Doris Rai, atunci Moldovan, Cristian Florian, fost prefect și senator, evident Ioan Oltean și Ioan Turc, actual președinte al PNL Bistrița-Năsăud și primar din toamna lui 2020 al municipiului Bistrița.
Dintre aceștia, Robert Sighiartău, Doris Moldovan, Vasile Marc, Sorin Hognogi și Ovidiu Florean, candidau pentru un post de deputat în timp ce Ioan Turc, Dorin Dobra sau Mihai Mureșan pentru unul de senator.
La alegerile parlamentare din 2016, PNL obținea un singur loc de deputat: Robert Sighiartău.
Iată ce a ieșit în 2016: Senatori: Ioan DENES – PSD, Ioan SIMIONCA – ALDE. Deputati: Cristina-Ionela IURISNITI – USR, Adriana-Doina PANA – PSD, Robert-Ionatan SIGHIARTAU – PNL, Ionut SIMIONCA – PMP și Vasile-Daniel SUCIU – PSD
În 23 septembrie 2023, pe aceiași scenă a urcat un singur lider politic județean: primarul și prim-vicepreședintele PSD, Nicolae Moldovan, alături de Andrew McGuinness – viceprimar al orașului Kilkenny, Republica Irlanda dar și de Martin Brennan CEO, Stephen Mungovan General Manager și a lui Liviu Iftime reprezentant al României în cadrul Twilight Community Group. De asemenea, l-am văzut pe Cosmin Wechter, primarul Ioan Mureșan, oricum el vine constant la acest târg dar și pe Terente Ciui, liberal, secretar de stat la Ministerul Economiei din 2020.
Cum s-a votat în 2016- rețineți cifrele
La Senat, PSD a obţinut 45,5% (42.354 voturi), PNL – 24,7% (23.047 voturi), ALDE – 9,5% (8.260 voturi), USR – 5,3% (4.931 voturi). Imediat sub pragul de 5% se situează UDMR, cu 4,7% (4.358 voturi), şi PMP, cu 4,6% (4.293 voturi), restul formaţiunilor politice având scoruri mult mai mici. Pentru camera superioară a Parlamentului s-au înregistrat 93.162 voturi valabil exprimate, 2.023 voturi au fost declarate nule, iar 880 au fost voturi “albe” (buletine de vot pe care nu s-a aplicat ştampila “Votat”). La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 45,5% (42.301 voturi), PNL – 24,3% (22.641 voturi), ALDE – 8,9% (8.274 voturi), USR – 5,4% (5.006 voturi). UDMR are un procent de 4,7% (4.376 voturi), iar PMP are un scor de 4,69% (4.363 voturi). Pentru camera inferioară a Parlamentului s-au înregistrat 93.016 voturi valabil exprimate, 2.246 voturi nule şi 800 voturi “albe”. La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la vot 96.069 bistriţeni, procentul de prezenţă fiind de 36,7% din numărul total de alegători, în scădere cu două procente faţă de parlamentarele din 2012
Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, a comentat acest rezultat din prisma eforturilor sale, dar și-a exprimat și nemulțumirea față de conducerea PNL, care , după părerea lui, nu a transmis niciun mesaj oamenilor. „Sunt mulțumit de rezultat. Din nefericire, la nivel de județ, am pierdut foarte multe comune… Dar o mare greșeală a fost la nivelul liderilor partidului, care n-au transmis niciun mesaj. Dacă ar fi să mergem pe principiile enunțate de partid, cele ale meritocrației, atunci pot să spun că vreau și eu șefia PNL, la nivel național, că am scos un scor mai bun decât Raluca Turcanu. Sigur, o spun la nivel ideatic… Dar trebuie să fie pus un bărbat în fruntea PNL. A fost o greșeală că s-au înlăturat lideri puternici. Trebuie să creăm din nou un partid puternic“, a comentat Vasile Silași.