Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, de la ora 12:00, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate. La slujbă au participat oficialități județene și locale, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără, subprefectul Decsei Atilla dar și primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, parohul comunității din Șieu-Odorhei – preotul Flaviu Marian Druță, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța valorificării vieții pământești pentru veșnicie și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei. De asemenea, așa cum ne-a obișnuit, IPS Andrei și-a întărit cuvântul de învățătură cu versuri din operele lui Lucian Blaga și Magda Isanoș. Imediat după, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat parohului Flaviu Marian Druță și domnului Petru Miron, administratorului firmei responsabile cu ridicarea capelei, „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar primarului comunei Șieu-Odorhei, Sorin Sfintean, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.
Capela mortuară a fost construită în centrul comunei, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Șieu Odorhei. Edificarea capelei a început în luna aprilie 2022 și a fost finalizată în luna august 2023, conform părintelui paroh Flaviu Marian Druță.
Scurt istoric
Aşezat pe malul stâng al râului Șieu, satul Şieu-Odorhei are din 1905 o biserică construită sub formă de navă, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De-a lungul vremii, în lăcașul de cult a fost introdus curentul electric, s-a introdus instalația de încălzire centrală și a fost pictat, iar în anul 2006 a fost resfințit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.