Școlile din orașul Sângeorz Băi au fost astăzi și ele în febra deschiderii noului an școlar 2023-2024, așa cum au fost toate comunele și orașele județului Bistrița-Năsăud. Cert, la Sângeorz Băi, au fost prezenți astăzi atât Ioan Zăgrean, subprefect dar și secretar general al PNL, dar și președintele Consiliului Județean, liderul social-democrat Radu Moldovan.
În ceea ce îl privește pe Ioan Zăgrean, subprefectul de Bistrița-Năsăud, a luat parte la deschiderea de an școlar la trei din școlile orașului-stațiune, sigur alături de primarul liberal Cătălin Bota.
Ioan Zăgrean: Am retrăit emoția primei zile de școală alături de elevii, părinții și dascălii de la ̦școlile din orașul Sângoerz Băi. Gândurile mele de bine se îndreaptă către copiii, părinții și profesorii care TREBUIE să coopereze și să se susțină reciproc. Reușitele pot apărea doar când există respect, determinare și perseverență”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean. !
RADU MOLDOVAN: O zi a emoțiilor și a bucuriei, în prima zi de școală, la Scoala Generală “Artemiu Publiu Alexi” și la Liceul Teoretic “Solomon Haliță” din Sângeorz-Bai. Felicitări și mult succes tuturor cadrelor didactice, sunteți baza de temelie a sute de elevi, care datorită vouă pășesc cu încredere și optimism spre un viitor al succesului. Vă doresc dragi elevi un an plin de reușite, în care excelența să vă călăuzească pașii spre a deveni extraordinari. Succes tuturor și un an nou școlar cât mai bun!
1 Comment
Participarea politicienilor la deschiderea anului școlar, cu discursuri penibile exprimate într-un limbaj de lemn, nu e deloc potrivită. Cei mai mulți politicieni abia la deschiderea anului școlar se intersectează cu școala pe parcursul unui an. În rest nu-i intereseaza educația. Ori, prezența la deschiderea anului școlar nu înseamnă că te-ai ocupat de educație. Este si o chestiune de decență. De altfel filosoful Mihai Șora, cu prilejul deschiderii anului scolar 2022, a transmis un mesaj intitulat „ALEL LA DECENTA” , în care spunea:
”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”
Mihai Șora, care a împlinit 106 ani în 7 noiembrie, 2022 și a încetat din viață pe 25 februarie 2023.
Şcoala începe în acest an pe fondul unor tensiuni între profesori şi guvernanţi faţă de grila de salarizare unică şi faţă de economiile la buget anunţate de Guvern.