Noul an școlar 2023-2024 începe astăzi în întreaga țară, așadar și în Bistrița-Năsăud. El aduce cu sine o serie de modificări, odată cu intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, aprobate de Parlament și promulgate de președinte cu câteva luni în urmă. Printre schimbările notabile se numără acordarea de burse elevilor și posibilitatea de exmatriculare a acestora.
În ceea ce privește situația unităților școlare din Bistrița-Năsăud care dețin autorizația sanitară de funcționare, aceasta arată în felul următor: din cele 302 de unități de învățământ, numai 44 nu dețin respectiva autorizație sanitară de funcționare. Legat de cele 18 unități școlare particulare, toate sunt autorizate să găzduiască cursuri. În cee ace privește municipiul Bistrița, aici cel puțin două din școlile mari: Colegiul Național Liviu Rebreanu și Scoala Gimnaziala numărul 1 încep cursurile parțial și în alte locații. În schimb Liceul Tehnologic de Servicii intra direct în școala proaspăt reabilitată, cu dotări care depășesc așteptările, cel puțin pe partea zonei de practică.
LA BISTRIȚA: Cea mai complexă situație e la Colegiul Național “Liviu Rebreanu” , școală aflată în șantier de multă vreme. Partea bună e că în anul acesta scolar nu se vor mai face cursuri de după amiază, toți elevii urmând să mearga la școală într-un singur schimb. Chiar dacă asta înseamnă cursuri în Bibliotecă, la școala Gimnaziala nr 4 (zona Lamă) sau in spațiu de pe Pietonal al municipalității la CETIN: ” avansat, dar încă mai sunt finisaje interioare și exterioare de efectuat. Prin urmare, unii elevi vor face ore la biblioteca unității de învățământ, la sediul CeTin și la Gimnazială nr. 4, dar toate cursurile vor începe dimineața, într-un singur schimb.
”Colegiul Național “Liviu Rebreanu” are un grad de reabilitare avansat, dar încă mai sunt finisaje interioare și exterioare de efectuat. Prin urmare, unii elevi vor face ore la biblioteca unității de învățământ, la sediul CeTin și la Gimnazială nr. 4, dar toate cursurile vor începe dimineața, într-un singur schimb” a transmis primarul Ioan Turc.
La Școala Gimnazialå “Avram Iancu” trei clase vor fi trimise sa facă cursuri la INFOEL, pentru a permite începerea lucrărilor de reabilitare prin PNRR, urmând ca și altele să migreze temporar în alte spații : ” aici urmează a se da drumul reabilitării prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Deocamdată, 3 clase își vor desfășura cursurile la Colegiul “Infoel”.a anunțat primarul Turc.