Trecem la finețuri. Până acum am prezentat instrumentele financiare care sunt la dispoziția unei companii. De acum dezvăluim cum aceste instrumente financiare lucrează împreună în mod creativ pentru un rezultat spectaculos. Inginerie financiară, mai concret.
O companie românească din domeniul comerțului en-gros cu alimente și băuturi (food and drinks) a identificat trei furnizori foarte competitivi din punct de vedere al calității produselor și prețurilor pentru: ulei de măsline (Turcia), brânzeturi și produse lactate (Grecia), prăjituri și produse de panificație (România). Compania a încheiat contracte de furnizare cu aceste 3 companii, care vor produce inclusiv produse sub marca proprie a companiei românești. Se dorește distribuirea acestor produse pe piața din SUA, mai exact în statul Florida pentru început.
Compania românească:
– a înființat un Special Purpose Vehicle (SPV) în Delaware și încă o companie de operațiuni în Miami. Compania din Miami a închiriat un depozit vamal în care marfa importată nu este taxată/impozitată timp de 6 luni. Acest depozit vamal din portul Miami asigură toate facilitățile necesare: temperatură controlată pentru marfă, flotă de camioane, acces la cale ferată, manipulare, birou tranzacții);
– a înregistrat brandul său la nivel global;
– a încheiat contracte de livrare cu 3 companii foarte mari din domeniul distribuției retail și cash and carry de pe piața americană. Aceste companii de retail și cash and carry au solicitat dovezi concrete că există suficienți bani pentru capital circulant.
În acest moment s-a luat în considerare realizarea unei fuziuni inversate. În limba engleză ”reverse merger” sau ”reverse takeover”. Partenerii noștri din New York au identificat o companiei publică (shell company) care se potrivea scopului propus. Au efectuat un due diligence amănunțit al tuturor jucătorilor implicați, inclusiv al furnizorilor și al cumpărătorilor, pentru a se conforma cerințelor ”Securities and Exchange Commision” (SEC).
Tranzacția a fost structurată astfel:
– compania holding din Delaware fuzionează cu compania publică (shell company) listată pe NASDAQ și se emit 100 de milioane de noi acțiuni, din care 30% sunt deținute de Board of Directors (BoD) al noii companii, iar 70% sunt alocate pentru oferta publică (OTC – Over the Counter);
– din aceste 70 de milioane de acțiuni, 20 de milioane sunt vândute la prețul de 1$/acțiune, așadar se încasează 20 de milioane de dolari. Cu această sumă sunt plătite primele containere cu marfă, precum și toate cheltuielile operaționale ale companiei din Miami, care este și importatorul direct;
– se încasează contravaloarea mărfii livrate de la retaileri și cash and carry. Se reia ciclul;
– după șase luni, se mai scot la vânzare publică încă 20 de milioane de acțiuni din cele 50 de milioane rămase. Dar de data aceasta prețul de vânzare este de 5$/acțiune, așadar se încasează încă 100 de milioane de dolari, folosiți de asemenea pentru operațiuni și extindere;
– în scurt timp, după încă șase luni de activitate, prețul acțiunilor a crescut de la 1$/acțiune la 10$ pe acțiune. În acest moment, deținătorii de acțiuni din BoD pot opta să-și vândă acțiunile sau să le ofere ca garanție.
De pildă, fondatorul inițial al afacerii deține 50% din cele 30% ale BoD, adică 15 milioane de acțiuni. Dacă alege să le vândă când acestea valorează 10$, va încasa 150 de milioane de dolari.
Nu-i rău pentru 3 ani de muncă, nu-i așa?.
Concluzii:
1/ Se poate structura o astfel de tranzacție pentru aproape orice proiect. Partenerii noștri din New York ne spun că există un ”gap” de 4 trilioane de dolari pe NASDAQ, așadar piața americană este avidă de noi listări.
2/ Folosim tehnici complexe, inovative de inginerie financiară pentru a crea, modifica și optimiza structurile financiare ale unei companii, sau pentru a gestiona riscurile financiare. Aceasta implică adesea structuri și instrumente financiare inovatoare pentru a atinge obiective specifice, cum ar fi reducerea costurilor, maximizarea veniturilor, protejarea împotriva riscurilor sau obținerea de avantaje fiscale.
3/ Este o metodă foarte bună de exit pentru fondurile de investiții sau partenerii care dețin procente de 50-50% dintr-o companie, pentru că nu mai sunt legați unul de celălalt. Fiecare poate alege să vândă (sau nu) în momentul în care dorește.
4/ Costurile sunt mult mai mici decât în cazul unei listări ”clasice”.
5/ Fiecare entitate implicată în proiect are rolul său bine definit, proiectul este de succes când există sinergie între părți și acestea lucrează împreună. În astfel de proiecte creative, 1 + 1 + 1 = 86.
Programează-te aici pentru o discuție gratuită despre nevoile tale de finanțare în general și instrumente de finanțare în special.
Pentru a vedea edițiile anterioare ale acestui newsletter accesează acest link.
Noi suntem aici pentru a ajuta: IDEA$
Cu salutări,
Iulius – office@ideas.ro, iulius.dumitru@ideas.ro
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!