Ultima ședință ordinară a consiliului municipal a avut loc on line și în absența primarului Ioan Turc, dar în prezența secretarului general al Bistriței, Floare Gaftone. Președintele de ședință a fost liberalul Filip Alexandru Tudor, iar lucrurile au părut a fi în regulă până în momentul când s-a ajuns la Informarea secretarului general cu privire la mai multe chestiuni și probleme, considerate de Floare Gaftone cât se poate de grave.
Am reușit să văd și să aud întreaga ședință de consiliu municipal și trebuie să recunosc că ”mare e grădina lui Dumnezeu”, am încheiat considerațiile personale.
De la ce a plecat totul?
De la Informarea secretarului în care Floare Gaftone își cere înapoi Direcția Juridică dar și un consilier juridic cu atribuții în domeniul urbanismului. De asemenea, cererile mai vizează un funcționar care să se ocupe de circuitul intern al documentelor dar și un autoturism pentru teren, după cum reiese din document (vezi facsimil).
Treptat, lucrurile au început să se inflameze și s-a trecut de la lipsa de personal specializat în structura ”Arhitectului-Șef” la actualizarea Planului Urbanistic General, respectiv Regulamentul Local de Urbanism (PUG-RLU).
Ciudat, în informarile secretarului general există și adresă remisă Ministerului Dezvoltării (???), și, prin intermdiul căreia, secretarul general chestionează ministerul, dorind să afle cum să interpreteze și aplice Planul Urbanistic Zonal în cazul proiectului lui Marius Negrea, de pe locul fostei turnătorii ARIO.
„Vă rugăm să ne comunicați care este interpretarea corectă, legală și în interesul general al colectivității în următoarele situații: Dacă în PUG – o fostă zonă industrial (turnătorie) figurează (începând cu luna noiembrie 2013, odată cu aprobarea HCL PUG –RLU) în subzone A2 – subzone activităților agrozootehnice, cu regim de construire discontinuu – se poate autoriza direct, fără documentație de urbanism, schimbarea de destinație a construcției existente din «turnătorie» în «Spații comerciale» respective «depozite și complexe vânzări en-gros și en-detail și realizarea compartimentări interioare conform PUG Bistrița și RLU?», întreabă Floare Gaftone în adresa remisă ministerului. (vezi facsimil 2) . Ce treabă o avea Ministerul Dezvoltării, rămâne să aflăm în viitorul apropiat.
Cum Floare Gaftone a vrut să citească întreaga informare, președintele de ședință, liberalul Filip Alexandru Tudor, i-a cerut să nu facă acest lucru, spunându-i că nu suntem încă în campanie electorală: „Poziția dumneavoastră nu este să comunicați cu populația. Nu știu, sunteți în campanie electorala, faceți opoziție, nu înțeleg de ce nu veniți să aveți un dialog cu cei din executiv”. De altfel, Filip a intervenit de mai multe ori peste Floare Gaftone care cerea ”audierea” arhitectului Cristina Bungărdean, cea care a refuzat semnarea unui certificat de urbanism având în vedere schimbarea destinației TOA 3 în depozite și complexe pentru vânzări en-gros și en-detail, solicitînd întocmirea unui PUZ suplimentar. Evident că, nervii întinși au explodat, iar după nouă șarjă a secretarului general, consilierul municipal Cristian Munthiu și-a pierdut cumpătul și a cerut președintelui de ședință să taie microfonul Floarei Gaftone. După ce lucrurile s-au calmat puțin, Munthiu a spus următoarele: ”Noi aflăm acum de câteva săptămâni, de câteva luni, că un obiectiv industrial din orașul acesta, în planul urbanistic general al municipiului este trecut ca și construcție agro-zootehnică, deși nu-mi amintesc ca în locul turnătoriei să fi fost o fermă de vaci. Aș fi vrut doamna secretar ca acum 2-3 ani în loc să încercați să blocați orice treabă, să atenționați consiliul, colegii noștri dinainte. Sunt niște greșeli acolo, hai să vedem cum le corectăm. Dumneavoastră vă convine foarte mult să vă folosiți de greșelile acestea pentru a bloca proiectele care nu vă plac, care în opinia dv de apărător al Cetății, nu sunt ceea ce are nevoie cetatea. Preferăm să ținem o ruină sau ruine, căutând toate blocajele posibile ca lucrurile să nu se întâmple. Nu am auzit de la dumneavoastră niciodată o soluție care să rezolve o problemă. Auzim cum să facem ca problemele să nu fie rezolvate. Cum să facem ca să nu avem răspunderea noi? Dacă ne dă cineva în judecată, colegii din Consiliu Local să vă sprijine pe dumneavoastră. Nu aveți procese din cauza Consiliului Local sau a primăriei, aveți procese din cauza modului în care dumneavoastră ați interacționat cu diferite probleme”.
O treabă încurcată rău și cu multe ramificații
Întregul scandal din consiliul municipal este consecința încurcatelor ițe din urbanismul bistrițean, al intereselor de tot felul și al refuzului dezvoltării și modernizării a unor spații rămase de izbeliște. Cert, există un război între Floare Gaftone și unii dezvoltatori imobiliari, unul dintre aceștia fiind Marius Negrea. În speța noastră, există povestea cum că, în zona fostei turnătorii ARIO, activitățiile ar trebui să se rezume la FUNCȚIUNEA DOMINANTĂ-AGROZOOTEHNICĂ. În acest caz, e doar un exemplu, și în cazul clădirilor care au adăpostit fosta filatură de lână pieptănată, activitățiile ar trebui să fie cu totul altele, nu cele implementate acolo de EMI- facsimil 3
Răspunsul celor de la Consult Imobil arată în felul următor
Reamintim că: Consult Imobil a cumpărat de la lichidatorii firmei Ario imobilul și terenul pe care se află fosta turnătorie pentru aproximativ 550.000 de euro. Inițial, Negrea, a vrut să transforme clădirea într-un complex cu bazin olimpic, saună și zone de relaxare, dar la ora redactării acestui material a optat pentru moment pentru depozite și complexe de vânzări en-gros și en-detail.
Potrivit celor spuse de Marius Negrea, certificatul de urbanism a fost eliberat, fără nicio problemă, de Primăria Bistrița, în aprilie 2019, prelungit ulterior în aprilie 2020, document valabil până în aprilie 2021. Până la urmă, situația s-a mai lămurit, iar primăria Bistrița i-a eliberat lui Negrea certificatul de urbanism. Mai trebuie spus faptul că: investiția pe care Marius Negrea o derulează în șantierul fostului ARIO, într-o primă etapă, este în conformitate cu PUG Bistrița, dar și Regulamentul Local de Urbanism , iar la eliberarea primului certificat de urbanism nu s-a cerut asta.
Despre ceea ce vrea să facă Negrea la fosta turnătorie, am scris AICI:
PS: Continuăm povestea spațiilor, PUZ-urilor și imobiliarelor din Bistrița cu un nou episod dedicat modului în care EMI Corporation a intrat în posesia diferitelor fabrici din zona industrială sau a fostei Case de Cultură a Sindicatelor.