Un teolog occidental, probabil catolic, spunea un adevăr universal în toate religiile, sper eu, anume că ’’acolo unde este nădejde, se suplinește și puțina credință pe care o avem’’! Citatul este luat cu sufletul meu – l-am reținut adică așa cum l-am…trăit eu ascultându-l – așa că îl propun ca metaforă, ca suport încrustat în tot ceea ce voi scrie în continuare!
Zilele comunei Monor, ediția a 20-a, au fost, ca de obicei, un strop de Nădejde răsărit în suflet, un eveniment cultural unic, decent, frumos, bine gândit și binecuvântat de Bunul Dumnezeu! Se spune în popor că acolo unde Omul pune sufletul, acolo pune și Bunul Dumnezeu Mâna Sa binefăcătoare… Și așa a fost pe 3 septembrie la Monor – o Sfântă Liturghie aparte, de dimineață, a fost completată minunat de liturghia laică de după amiază – o liturghie în care cântecele și dansurile populare au semănat în sufletele spectatorilor, numeroși și entuziaști, Bucurie, Încântare și Speranță!! Rar vezi Zile cu o așa limpezime, curățenie în vorbă, port și cuget ca la Zilele Monorului!
După Sfânta Liturghie din Catedrala Monorului, re-zidită de părintele Marius Avram și păstorită azi de preacucernicul părinte Iuliu Ceușan, la care a participat alături de o mulțime de credincioși primarul Ioan Cira și viceprimarul Gheorghe Moțoc însoțiți de domnul prefect Teofil-Iulian Cioarbă, un om a cărui eleganță și al cărui bun simț înnăscut m-a surprins plăcut, a urmat spectacolul muzical coregrafic minunat și unic așa…ca la Monor!
Aleșii noștri, domnul primar Ioan Cira, domnul prefect Teofil-Iulian Cioarbă, doamna Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean și managerul Centrului Județean pentru Cultură – Alexandru Pugna, au rostit scurte și sugestive cuvântări, legate strict de eveniment, exprimându-și la unison satisfacția de a fi prezenți în mijlocul monorenilor și gledinarilor într-o asemenea zi specială. Apoi pe scena mare și generoasă au răsunat, înflorind sufletele oamenilor prezenți, cântece frumoase și s-au revărsat pentru o încântare totală dansuri minunate în ritmurile lor când domoale, când ca o apă de munte înscriindu-se copii de o șchioapă alături de tineri și de dansatori cu experiență, culminând cu artiștii profesioniști ai Ansamblului Mureșul din Tg Mureș!
Pentru a nu uita vreun nume nu am să menționez pe nimeni, afișul acestei manifestări cultural artistice fiind sugestiv și convingător. Voi menționa doar, pentru încântarea clipei, surpriza cea mare care ne-a încălzit sufletele: prezența pe scenă a unei Flori unice din grădina Monorului, din grădina cântecului popular românesc – Anuca Drăgan. Revenită acasă din Canada, după 7 ani, doamna Anuca a urcat pe scenă la rugămintea Corneliei după ce a îmbrăcat, pentru a arăta ca o Regină, un costum popular adus de Cornelia din Ocnița! Vorbe emoționate și emoționante a rostit doamna Anuca în fața consătenilor după care a cântat două cântece de neuitat isvorându-le din adâncul sufletului său!
Relatarea mea de la Monor este de fapt o efuziune sentimentală rezumată în vorbele psalmistului David: ’’Doamne, minunate sunt lucrurile tale, toate cu Înțelepciunea Ta le-ai făcut’’! Ne-a amintit aceste cuvinte, în cuvântul de învățătură rostit în inegalabila biserică a Monorului, octogenarul părinte profesor universitar Teofil Moldovan, fost preot la Monor în anii 70 ai secolului trecut. De altfel, prezenți la liturghie alături de părintele Iuliu Ceușan au fost doi preoți înțelepți, care ani mulți au păstorit pe acest meleag binecuvântat – venerabilul părinte Teofil Moldovan și neuitatul părinte Marius Avram!! Am ascultat astfel două cuvinte de învățătură care ne-au încântat sufletele. Două predici care vor zidi multă vreme înțelepciune în sufletele monorenilor…
La Monor așadar nădejdea a coborât din Cer sub adierea credinței străbune și a răsărit în sufletele noastre din pământul acesta roditor, românesc prin cânt și joc! Unii ar putea spune că ne-am putea lipsi de astfel de manifestări pentru a economisi un…pumn de arginți! Vedeți, mereu pumnul acesta de arginți revine în Istoria omenirii în vremi de răstriște! Iuda adică, este mereu prezent acolo unde Cuvântul ziditor vrea să înnobileze sufletului omului! Ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde ne întreabă Bunul Iisus!
La Monor de bună seamă că oamenii nu seamănă vânt și deci nu vor culege furtună! La Monor, o comunitate de oameni minunați, condusă cu înțelepciune de primarul Ion Cira și de alți oameni vrednici stă în picioare demn în fața…vremii și a vremurilor, zidind nu pe nisipul mișcător ci pe temelia lăsată de strămoși în veacuri de trudă înverșunată întru apărarea ființei și a Credinței!
La Monor nădejdea, speranța și visul nu vor muri niciodată atâta timp cât Păstorul, Dascălul, cel ales și alegătorii vor sta într-o îmbrățișare la care ne obligă veacurile de demnitate românească neîntreruptă de pe aceste meleaguri!
Doamne ajută! Și repet vorbele lui Ilie Roiban, un alt suflet din sufletul etern și unic al Monorului – Doamne, nu uita de noi!
articol preluat din rasunetul.ro