Consilierii municipali au fost convocați joi, 31 august, începînd cu ora 13.00, în ședința ordinară a lunii august, ședință pe a cărei ordine de zi sunt trecute și două proiecte de hotărâre ceva mai greu ”digerabile” pentru consilierii din opoziție, atâția câți sunt și ei. Unul din proiecte face referire la suplimentarea unor sume neeligibile. Prin proiectul de hotărâre s-a propus modificarea valorii totale a proiectului, în cuantum de 22.050.622,54 lei, inclusiv TVA, din care: valoare totală eligibilă 14.131.473,40 lei şi valoare neeligibilă 7.919.14,14 lei. În acest sens, urmare a creșterii valorii devizului general se modifică contribuţia proprie în proiect a Municipiului Bistriţa, de la 6.323.330,42 lei la 8.201.778,61 lei, reprezentând atat valoarea totala neeligibila, cat si 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Ar fi vorba de vreo 2.000.000 de lei.
Marele proiect de refacere și restaurare a Bisericii Evanghelice a început după marele incendiu din 11 iunie 2008. Dacă, în prima etapă s-a lucrat foarte mult în interior și parțial exterior, în ultimii cinci ani s-a finalizat exteriorul de către asocierea dintre Iasicon SA din Iași și Miss Grup SRL: 2018-2023, termenul inițial fiind 5 octombrie 2021. Cert, din 2008 și până în 2023, refacerea și restaurarea Bisericii Evanghelice a costat peste 10 milioane de euro.E vorba de o perioadă de 11 ani.
Ce s-a întâmplat în octombrie 2018: Au început lucrările de reabilitare la exterior la un proiect a cărui valoare totală a fost atunci de 15.218.694,55 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă solicitată, din care TVA 2.520.382,26 lei. Contribuţia proprie în proiect a municipiului Bistriţa – cheltuieli neeligibile ale proiectului şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului – este în cuantum de 1.013.651,73 lei. Cheltuielile neeligibile sunt aferente sistemului de sonorizare, scenă şi lumini aferente, precum şi dotările de tip „obiecte de inventar”. Pe data de 22 .11.2021, termenul de 5 octombrie 2021 prevăzut în contractul încheiat între municipalitate și asocierea dintre cele două firme care au câștigat licitația era depășit iar din cee ace se știa atunci, finalizarea lucrărilor ar fi trebuit să aibă loc la începutul lui 2022. Un motiv invocat a fost este cel al scumpirii la limita insuportabilului a prețurilor la materialele de construcție. În noiembrie 2021, devizul initial a crescut de la 15.218.694,55 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă solicitată, din care TVA 2.520.382,26 lei la suma de 19.553.392,14 lei, inclusiv TVA.
În ceea ce privește situația lucrărilor, oficialii primăriei au explicat că, în cazul Bisericii Evanghelice nu mai sunt lucrări de executat, reabilitarea Bisericii Evanghelice fiind finalizată. Aceștia mai spun că, proiectul de hotărâre votat în ședința de astăzi, vrea doar să coreleze bugetele, asta pentru că, ajustarea sumelor se face în timp, din aceste motive apar acest gen de probleme și diferențe.
Ce mai se știe:
Saşii din diasporă, biserica evanghelică şi primăria Bistriţă au reuşit să strângă trei milioane de euro, bani cu care au renovat turnul bisercii, bolţile şi structura de rezistenţă. În 2012, lăcaşul de cult a primit din nou vizitatori, care, de atunci, au la dispoziţie şi un lift pentru a urca în turn, de unde pot admira oraşul. De asemenea, în 2018 era anunțat faptul că, primăria Bistrița a câştigat un proiect european în valoare de trei milioane de euro pentru restaurarea întregii biserici, iar lucrările ar putea începe în luna august, spun autorităţile.
În august 2017, municipalitatea bistriţeană a semnat un contract de finanţare în valoare de 3,3 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional (POR), pentru proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice, care s-a derulat până în 19 noiembrie 2020.
Ce lucrări s-au mai executat?
Biserica Evanghelica C.A. Bistrita este obiectiv de patrimoniu înregistrat în Lista monumentelor istorice 2015, ca monument istoric, avand codul BN-II-m-A-01450. Obiectul prezentei investiţii este reprezentat de lucrările de construcţii şi instalaţii rămase de executat, în interiorul şi la exteriorul bisericii, pentru o exploatare în siguranţă cu scop turistic, religios şi cultural.
Descrierea lucrărilor interioare: Consolidarea şi restaurarea interiorului bisericii: pereţii de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din nava, cor şi galerie, restaurarea vitraliilor şi tâmplării noi; Restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră; Instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţie de semnalizare efracţie, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii electrice de forţă (încălzire şi orga), instalaţii de amplificare sunet şi iluminat scenă; Restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci); Amenajarea interioară pentru concerte de orgă şi alte manifestări culturale la parterul bisericii, şi expunere la nivelul galeriei; Mobilierul restaurat va prezenta publicului larg ceea mai bogată colecţie de mobilier bisericesc săsesc in situ cuprinzând secolele XVI – XIX; Amenajarea unor platforme de vizitare şi iluminarea podului; şarpanta gotică peste nava şi cor este unicat, având ceea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania, dar şi în Europa de Est.
Descrierea lucrărilor exterioare: Consolidarea şi restaurarea exteriorului bisericii: pereţii de anvelopă cu contraforturile la nava şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, restaurarea celor două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, pardoseli, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, rezugrăvirea unitară a bisericii, inclusiv turnul; Restaurarea picturii murale la bolţile porticurilor şi a cadranului solar de pe contrafortul sudic din axul 9; Conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii şi a turnului; Conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii; scopul investiţiei este punerea în siguranţă a acestui monument de interes naţional, protejarea şi punerea în valoare a tuturor valenţelor artistice, în vederea reintegrării în viaţa culturală a comunităţii şi deschiderii obiectivului turismului cultural.