”Cu diaspora-mpreună”, sărbătoarea comunei Ilva Mică. Ministrul Bogdan Ivan s-a îmbrăcat în straie populare

”Cu diaspora-mpreună” este motto-ul sărbătorii comunei Ilva Mică din acest an, desfășurată în Parcul din Văleni, pe parcursul a trei zile, într-un decor festiv și o atmosferă aparte, cu muzică bună, reprezentanții de teatru și dans, produse și producători locali, ateliere meșteșugărești și de creație, gastronomie tradițională și multe surprize pentru toate vârstele.

La 471 de ani de la prima atestare a comunei, Ilva Mică a îmbrăcat, pentru al doilea an consecutiv, haine de sărbătoare. De duminică, 27 august și până marți, 29 august, momente artistice și activități pentru toate vârstele și gusturile, de la muzică medievală, folk, pop-rock și tradițională, la târg de meșteșuguri vii și produse marca ”Produs în Bistrița-Năsăud”, ateliere de creație, gastronomie locală, activități interactive și alte surprize, creează o atmosferă specială în Parcul din Văleni.

Duminică, în prima zi a evenimentului, după slujba religioasă, a avut loc o paradă tradițională pe traseul Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Parcul din Văleni, Ilva Mică, purtătorii costumelor populare autentice putând participa la tombola organizată de Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”. Alături de primarul Aurel Horea și de viceprimarul Ilie Mușină au fost ministrul Digitalizării – Bogdan Ivan, prefectul Teofil Cioarbă, dar și sute de copii, tineri și localnici.

DIAspora care poartă IA a avut parte de momente surpriză. Atmosfera artistică a fost asigurată de reprezentațiile trupei de teatru de păpuși ”Funny Art”, atelierele muzicale și concertele cu ritmuri medievale antrenante ale vestiților Cimpoieri din Transilvania, demonstrațiile de dans acrobatic Cheers all Stars, recitalul folk Ștefan Milutinovici & Peter Moynahan cu diaspora-mpreună, concertele pop-rock ale îndrăgitei trupei bistrițene The Boulevard. Meșteșugarii din Bistrița-Năsăud vor face demonstrații la fața locului, publicul având posibilitatea să participe la diverse ateliere.
“Acasă-i România, acasă-i tricolorul! Acasă-s oamenii buni care duc tradiția și portul de sute de ani de pe Valea Ilvelor. Împreună cu prefectul județului, Teofil Cioarbă și sute gospodari, am luat parte la parada portului popular, în comuna Ilva Mică, și am purtat cu mândrie un costum popular de pe Valea Ilvelor, vechi de 40 de ani.
M-am bucurat să întâlnesc ilveni atât din țară, cât și din Diaspora, întorși acasă, care păstrează cu sfințenie tradițiile noastre străbune. O comunitate unită, cu oameni gospodari și faini! Îi felicit pe bunul meu prieten, primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea, și pe viceprimarul Ilie Mușină pentru toate lucrurile frumoase pe care le fac pentru comunitate”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.

“Comuna Ilva Mică sărbătorește în acest an 471 de ani de la prima atestare documentară. Fără istorie, fără trecut, fără amintiri nu poate exista un prezent și nici gânduri pentru viitor. Activitățile culturale, artistice, tradițiile seculare au fost marcate la început cu o paradă pe traseul Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Parcul din Văleni, participanții fiind încurajați să poarte costume populare autentice, un elogiu adus moștenirii culturale a localității. Am fost prezent la debutul evenimentului și pot caracteriza într-un cuvânt manifestarea: autenticitate. Desigur, tradițiile au fost îmbinate cu noul, mai ales spre bucuria tinerilor ilveni”, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.

Astăzi, în cea de-a doua zi a sărbătorii comunei, va avea loc lansarea monografiei Ilva Mică, urmată de o ”șezătoare de doruri” la care participarea este deschisă tuturor celor ce poartă-n suflet ”acasă”. Seara se încheie cu momentele muzicale ale artiștilor folk locali Marius Muntean & Delia Gaftone și un concert pe cinste, cu muzica de haiducie a renumitei trupei Focul viu.

A treia zi de sărbătoare în Ilva Mică va fi dedicată tradițiilor. Ansamblurile locale din Ilva Mică, Măgura Ilvei, Trușești (jud. Botoșani), urmate de prestigioșii artiști de muzică populară și dansatori din Ansamblul Folcloric Profesionist ”Dor Românesc”, precum și soliștii Florentina și Petre Giurgi sau Mariana Deac vor încânta participanții cu momente de ”cântec, joc și voie bună, cu diaspora-mpreună”.

Pe tot parcursul evenimentului, cei prezenți se vor putea delecta cu preparate culinare și esențe locale fine. Toate acestea se întâmplă în cadrul evenimentului ”Ilva Mică în sărbătoare”, organizat de Primăria Ilva Mică, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts