Way Too Far Rock Festival 2023, locul unde se avântă vulturii: De la SEPULTURA LA HAMMERFALL

E un fel de exorcizare, poate un ”Resurection” cântat de Halford, să scriu de 23 august despre SEPULTURA, de fapt de Way Too Far Rock Festival 2023, unde, vin și cei de la Hamerfall și nu doar ei. Acum, voi încerca să povestesc neofiților în metal ce e aia și ce valoare are SEPULTURA în lumea metaliferilor. Nu este nici lecție, nici prelegere, nici curs, e doar o poveste despre metal, pentru că se spun multe povești.

Fac asta pentru că, de când a apărut numele celor de la SEPULTURA, există mulți oameni care vor să vadă despre ce e vorba. E foarte, foarte bine că vor acest lucru, însă am stat de vorbă cu câțiva dintre ei și mi-am dat seama că habar nu au ce e SEPULTURA, ce cântă și cum cântă… Hai să aflăm:

Așadar, SEPULTURA nu are corespondent  în trash metal-ul mondial, asta pentru că, brazilienii sunt unici prin modul în care s-au impus pe o piață unde concurența e acerbă, iar una din trupele de vârf este KREATOR care îmi place la nebunie, fiind megaprofesioniști. SEPULTURA, nu e doar o trupă, e o stare de spirit, e o muzică ce vine și din rădăcinile însângerate ale Braziliei negre și imperiala Portugalie, dar  și din favelele epocii de astăzi  formate la marginea orașelor mari, în special în Rio de Janeiro și Sao Paulo.

SEPULTURA, prieteni dragi nu e nici Bon Jovi  sau Guns , nu sunt glam-eri , nici altceva, e trash metal abraziv, muncit, muncit serios, care nu are nimic similar în Europa sau Statele Unite. Ăștia nu se fandosesc pe scenă, nu se rujează și nu se pensează. S-au construit ca trupă anti-sistem și, cumva așa și a rămas.

Este adevărat, din trupa care a cântat în anii 90 Beneath the Remains și, puțin mai târziu, Chaos AD, urmat de ROOTS a mai rămas doar Andreas Kisser, dar asta, pare să nu fi afectat, eu vorbesc aici de plecările, pe rând, ale lui Max și mai pe urmă a lui Igor Cavalera, calitatea actului artistic, pentru că aici e vorba de artă. Sigur e vorba de o artă posesivă, brută, necosmetizată, e sunetul pur al metalului, dar e artă. Sepultura a vândut până în prezent aproximativ 20 de milioane de albume în întreaga lume. Numele înseamna “mormânt” în limba portugheză, și a fost ales de către Max Cavalera, unul dintre membrii fondatori, pe când traducea versurile piesei “Dancing on Your Grave” a trupei Motörhead.

Mai trebuie să știți, că, în rocku-ul românesc, atât cât a mai rămas din el, nu există nimic asemănător, nu există acest sunet și nu a existat vreodată.

Way Too Far Rock Festival 2023 este un festival-manifest, este un spațiu al sincretismului, iar prezența celor de la SEPULTURA sau HAMMERFALL este aproape un moment istoric pentru ruralul județ Bistrița-Năsăud, pentru întreaga Transilvanie. Din aceste motive ceea ce fac Mihai și Vera Petruț prin WTF, fac nu doar bine ci și reușesc să smulgă istoriei care se va scrie despre festivaluri, clipe magice…

PS: Despre HAMMERFALL , cuvintele nu ajung pentru acest gen de Power Metal made în Sweden. Vă las aici ceva special

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts