Marcel Boloș: Pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice ar trebui adoptat în luna septembrie

Prezent la Beclean, mai precis la Băile Figa, acolo unde a fost inaugurat noul Centru Social de Zi, o investiție de 5 milioane de euro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a vorbit despre impozitarea  multinaţionalelor, redevenţe mai mari pentru exploatarea resurselor României dar și despre redimensionarea administrațiilor locale, județene și cea centrală.

Vorbind despre pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice. Boloș a punctat că acesta  ar trebui adoptat în luna septembrie, iar ulterior va fi făcută rectificarea bugetară. Potrivit ministrului Finanțelor, dacă aceste măsuri nu se aprobă, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7% din PIB, iar „orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României”.

MARCEL BOLOȘ: „Măsurile acestea pe care acum le ia România, pentru ceea ce înseamnă măsurile fiscale şi cele de reducere a cheltuielilor publice au un obiectiv, acela de a evita riscul de suspendare a fondurilor europene. Domnul prim-ministru a spus că prima dată să discutăm cu Comisia Europeană, ca să nu luăm măsuri pe care ulterior Comisia le mai doreşte ajustate. Sunt trei mari categorii de măsuri: primul este cel legat de reforma sistemului fiscal, este trecut în PNRR. O parte din aceste măsuri este gândită şi are mare dreptate domnul preşedinte al CJ când a spus atenţie la corporaţiile multinaţionale. Aşa este. O să vedeţi în planul de măsuri fiscale că se regăseşte acest lucru şi este corect din punct de vedere al măsurilor pe care le propune Ministerul Finanţelor, dar Coaliţia este cea care le aprobă şi decide, nu MF. Al doilea lucru este cel legat de reducerea cheltuielilor, al treilea este cel de combatere a evaziunii fiscale. Să nu care cumva să creadă evazioniştii că mai au cale de scăpare. Vă spun de pe acum, cel puţin de zece ori va creşte nivelul amenzilor,  se va dubla cuantumul pedepselor pentru evaziunea fiscală. Veţi vedea un pachet de măsuri în combaterea evaziunii fiscale”.

Potrivit lui Marcel Boloș, pachetul de măsuri fiscale ar trebui adoptat în luna septembrie: Dl. prim-ministru a avut o ideea foarte bună, aceea de a ne consulta cu Comisia Europeană. Trebuie să începem să avem o disciplină a banilor publici. Nu mai merge să avem 16.000 de şefi pe bani publici, nu este stat în lumea aceasta cu atâţia şefi pe banii oamenilor. Să lăsăm să decidă mai puţini şi mai cu chibzuinţă. În fiecare loc unde pui degetul este o instituţie a statului cu zece şefi şi personal de execuţie. E un moment de răscruce în care trebuie să mergem mai mult pe chibzuinţă şi pe foarte multe investiţii.

El a mai apreciat că:  E un pachet integrat care duce la 2% din PIB. Acest pachet de măsuri integrat cred eu că ar trebui să fie acceptat de către Comisie. Dacă ar fi fost după mine l-aş fi făcut mai dur, dar nu eu decid, Coaliţia are ultimul cuvânt. Nu este corect să fie directori de minister cu salariul mai mare decât Ministrul Finanţelor, este o chestiune de bun simţ. E normal să avem această ierarhizare financiară şi trebuie să le aducem în matca normalităţii. Nu este corect să avem şefi de instituţii publice care au salarii dublu decât primul-ministru. E o chestiune ce nu mai ţine de normalitate.

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts