Potrivit proiectului aflat pe masa Guvernului, instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați vor trece printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare. Astfel, 285 de instituții de cultură, printre care teatre, muzee și biblioteci, ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2024.
„Prin prezenta adresă vă informăm asupra consecinţelor grave pe care le va avea implementarea prevederilor documentului de lucru […] asupra sectorului public cultural, fiind create premisele intrării în colaps a acestuia cu toate consecinţele negative aferente asupra celorlalte sectoare, fiind afectat, totodată, dreptul de acces la cultură, reglementat prin Constituţia României”, se arată în adresa trimisă de ministrul culturii, Raluca Turcan către ministrul Marcel Boloș.
În cazul în care, toate noile prevederi vor fi aplicate, atunci una din instituțiile de cultură vizate este Biblioteca Județeană GEORGE COȘBUC, manageriată de părintele și poetul Ioan Pintea.
De altfel, există mai multe scenarii în acest scop, unul dintre ele făcând referire la trecerea Bibliotecii direct în subordinea Consiliului Județean, ca serviciu de sine stătător. De asemenea, mai există și varianta integrării Bibliotecii Județene în Complexul Muzeal Județean, existând la această oră și informația conform căreia una din secțiile Bibliotecii, Casa poetului Andrei Mureșanu, spațiu dedicat desfășurării a mai multor evenimente literare, a fost deja trecută în administrarea Complexului Muzeal Județean.
Reamintim că: Ministrul culturii, Raluca Turcan, a subliniat că unul dintre articolele OUG aflat pe masa Guvernului, mai precis cel în care se precizează că locurile de muncă disponibile, dar neocupate, vor fi eliminate, va lovi direct muzeele, teatrele, operele, filarmonicile și bibliotecile.
„În România există multe localităţi în care biblioteca publică este singurul loc în care adulţii sau copiii din medii defavorizate pot citi, studia, realiza temele sau pot beneficia de instruire”, a avertizat ministrul culturii. „Majoritatea autorităţilor publice locale nu au instituţii publice de cultură cu peste 50 de salariaţi, astfel că vor trebui să le comaseze (teatru, muzeu, ansamblu popular etc.) şi să reducă cu cel puţin 15% din personal (actori, muzeografi, dansatori etc.). Pentru menţinerea activităţii, muzeografii vor completa trupa de teatru, iar actorii, când nu repetă şi nu joacă, vor asigura conservarea bunurilor culturale din muzeu”, a mai precizat Turcan în adresa transmisă lui Boloş.