Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi a precizat că acestea afectează 22.000 de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri.
Astfel, astăzi la ora amiezii, sindicaliștii din cadrul SED LEX Bistrița-Năsăud s-au alăturat greviștilor din întreaga țară, după cum a informat liderul județean al SEX LEX, Aron Costel.
Evident, revendicările sunt aceleași: egalizarea salariilor la nivel maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal; – introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale “finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate. De asemenea, este cerută imperativ – respingerea în totalitate a proiectului ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care, dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor
Vasile Marica a declarat, joi, că, dacă sistemul nu va profesionalizat şi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget.
1 Comment
Motto:
„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
(Victor Rebengiuc, între teatru și Marcel Ciolacu)
Inafară de greva spontană declanşată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din ţară precum Arad, Buzău, Ploiești, Piatra-Neamț, Iași, Cluj, Satu Mare și Tulcea.
Este doar inceputul unor proteste de amploare la nivel national ca reactie la proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, prin măsuri haotice și tăieri otova, fără nici un fel de analiză prin care să poată fi stabilit impactul pe termen mediu si lung.
Si asta nu e totul. Guvernul anuntă ca începând cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă la autoritatea din coordonarea/subordonarea autorităților publice județene, conform proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes național și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Prin urmare nu se face nici un fel de reducere de cheltuieli. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!
Asta nu e reformă prin transferarea unor directii sau institutii deconcentrate din subordinea ministerelor in subordinea autorităților publice județene. Adevărata reformă s-ar realiza prin comasarea judetelor si reducerea numărului acestora, prin reforma administrativ-teritorială , ceea ce ar duce automat la reducerea directiilor deconcentrate din teritoriu. Aceasta ar conduce la o reducere a cheltuielilor de functionare a administratiei. De asemenea, premierul mai are si posibilitatea reducerii numarului de ministere odată cu care s-ar diminua si numarul de secretari de stat si directori ai institutiilor din subordinea ministerelor.