AUGUSTIN DANCI: Despre UNTOLD, cu bune și cu rele…

Festivalul UNTOLD este privat, organizat, în primul rând pentru profit și nu cred că organizatorii au pretenția că educă populația. Pentru așa ceva sunt altfel de evenimente, sub egida unor instituții de cultură din țară. La UNTOLD, merge lumea să se distreze, să consume alcool și, unii, probabil, alte substanțe, să asculte muzică “superficială”, să-și etaleze hainele, să face poze și clipuri, postări pe Facebook, prin care arată că fac și ei parte dintr-o turmă. Nu pot zice că e ceva profund greșit în asta, e doar o alegere, pe care o fac zeci de mii de oameni, la fel cum unii aleg să meargă la teatru, la concert Depeche Mode sau Metallica. Nu discutăm aici despre ce e mai bine, că n-o să le schimb eu gusturile muzicale unor oameni cărora le place o femeie în colanți care cântă piese fără noimă și fără mesaj sau care aplaudă un bărbat ce dă din f…d pe scenă. N-o să înțeleg niciodată cum poate să îți placă așa ceva, dar e fix treaba lor și nu mă interesează.
Dar UNTOLD e doar despre bani, organizatorii aduc ce se vinde, profită de naivitatea oamenilor și fac profituri importante, an de an și nu cred că datoria lor e să educe copiii.
Totuși, multe lucruri nu sunt în regulă acolo și e revoltător că autoritățile închid ochii la ele. Nu vorbim de gălăgia din centrul Clujului sau de faptul că Primăria de acolo, în frunte cu Emil Boc, ar face orice pentru organizarea evenimentului, pentru că se pare că fostul premier e foarte iubit și probabil ar fi ales primar până la 80 de ani.
Dar nu e în regulă să participe minori la concerte cu versuri obscene, la prestații total deplasate ale unor artiști. Cred că e și vina părinților, dar organizatorii ar trebui să interzică prezența copiilor la unele spectacole. Explicația că “oricum ascultă pe internet” nu ține. Ce-am văzut la concertul domnului Gheboasă, unde s-a mai și urcat un copil la bustul gol pe scenă, m-a scârbit. Are rost să ne mai întrebăm dacă pot sau nu consuma minorii alcool sau chiar stupefiante la UNTOLD?
Apoi, a mai fost mizeria aia cu oamenii care n-au mai putut intra la Imagine Dragons. Bă, oricât ați încerca să le luați apărarea organizatorilor, nu e ok ce s-a întâmplat, pentru că ei știau care e capacitatea pe stadion, știau câte bilete s-au vândut și știau că oamenii și-au luat bilete pentru formația respectivă. Clauza aia, din termenii și condițiile cu care ești de acord când cumperi bilete n-o citește nimeni, să fim serioși! Mai zic unii că nu te duci cu 20 de minute înainte la concert. Păi dacă merg cu 3 ore înainte 120.000 de oameni, pot intra toți pe stadion? Nu e aceeași problemă? Acolo a fost o șmecherie a organizatorilor, pentru profit mai mare.
UNTOLD a devenit o “industrie”, o afacere foarte profitabilă pentru unii, cu sprijinul aproape necondiționat al autorităților, care, după ce au apărut unele nereguli în presă, au dat amenzi de zeci de mii de lei, unor firme care fac profit de milioane.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts