Porțile ansamblului “Cetatea Rodnei” se vor deschide spre vremuri demult apuse, dezvăluind atmosfera medievală a localității rurale grănicerești montane cu cea mai mare vechime.
Plină de farmec, curtea cetății va deveni o adevărată tabără medievală cu menestreli, rapsozi, cavaleri și momente de reconstituire istorică, meșteșugari și ateliere de creație, ateliere de gastronomie locală cu iz medieval, tururi ghidate, ateliere de leac, produse marca Produs în Bistrița-Năsăud, ateliere de promovare a patrimoniului cultural și natural, precum și alte surprize.
Comuna Rodna, atestată documentar în anul 1235, este una plină de istorie și mistere, porți secrete spre lumi subterane, ocupații străvechi și tradiții transmise în timp. Exploatarea zăcămintelor auro-argintifere și importanța sa în tranzitul peste munți au făcut din această comunitate una prosperă, în perioada medievală. Adăugând zestrei culturale un patrimoniu natural de o valoare inestimabilă, zona este, cu siguranță, un punct de referință în turismul județului nostru.
După succesul primei ediții, porțile văzute și nevăzute ale Rodnei se redeschid în perioada 5-6 august 2023, dezvăluind din frumusețile și istoria acestui colț de lume.
Cea de-a doua ediție stă sub semnul unui moment de maximă importanță pentru istoria cetății: invazia tătarilor din 1241, care, după ce primul atac a fost respins de străjeri, ajung, în cele din urmă, să devasteze și incendieze cetatea. Acest moment va fi reconstituit într-o manieră spectaculoasă, în mai multe episoade de către Asociația Culturală Bistrița-Medievală, Mercenarii Aserculis și Vulturii din Țara Călatei. Momentele de reconstituire istorică vor fi acompaniate de lupte cavalerești, jocuri călare, concursuri și ateliere interactive, teatru medieval, atât în tabăra medievală din incinta Ansamblului “Cetatea Rodnei” – reprezentat de Biserica Greco-Catolică „Sf.M.Mc. Gheorghe” (corpul clădirii, o parte din corul bisericii medievale – sec.XIII, turnul clopotniță) și ruinele cetății medievale fortificate – cât și în zona din vecinătatea acestuia.
Animației din tabără i se vor alătura meșteșugarii Produs în Bistrița-Năsăud, care vor face demonstrații la fața locului, publicul având posibilitatea să participe la diverse ateliere creative de inițiere în arta prelucrării lemnului cu meșterii populari și artizanii – Nicolae Sabin Gușe, Sorin Tisa și Patrick Ciocan, precum și ateliere de olărit cu Sorin Bucur.
Muzica medievală și tradițională vor răsuna din plin, prin vocea Cimpoierilor din Transilvania, care vă vor invita și la ateliere muzicale, iar un moment muzical va fi realizat împreună cu Fanfara Rodna – un arc peste timp în istoria muzicii ceremoniale şi militare, de la cimpoaiele şi fluierele evului mediu, la alămurile fanfarelor moderne.
Atât cei mari, cât și cei mici vor mai putea participa la: tururi ghidate în Cetatea Rodna împreună cu tinerii voluntarii EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, coordonați de părintele Pavel Vranău.
O expoziția de mare valoare, cuprinzând documente și fotografii de arhivă din istoria comunei va fi realizată, în incinta bisericuței, cu sprijinul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
De asemenea, Muzeul Etnografiei și Mineritului, secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud va avea porțile deschise spre toți cei avizi de cultură și tradiții,
Pe parcursul celor două zile, cei prezenți se vor putea delecta cu preparate culinare după rețete tradiționale, oferite de Punct gastronomic local Elena din Deal, de bere artizanală locală ”Musai” și vinuri din arealul viticol Lechința.
Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, ora 12:00. Program detaliat pe: https://produsbn.ro/categorie/noutati/
Evenimentul este parte a proiectului “Porți deschise spre cultură” – finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) (https://mfe.gov.ro/pnrr/; https://www.facebook.com/PNRROficial/) și co-finanțat de Primăria Rodna și Primăria Galații Bistriței.
Parteneri: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Bistrița, Facultatea de Geografia Turismului, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, Liceul Tehnologic ”Florian Porcius” Rodna, Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței, Asociația Cultural-Istorică Rodna-Veche.