Activitatea principală a proiectului, Tabăra tematică (cu specific ecologic), a fost organizată în data de zilele de 31 iulie si 1 august 2023, la cabana Zăpode din Bichigiu și a reunit elevii premianți de la secțiunile anterioare împreună cu profesorii lor coordonatori. Menționăm că au participat elevi și profesori din trei județe: Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud.
Coordonatorii proiectului, prof. Daniela Tomi, prof. Domnica Homei, prof. Cristina-Anda Mureșan și prof. Constantin Pantea, alături de colaboratorii acestora: Silviu Scuturici, Ciprian Hortopan, Valer Simion, Mihaela Vlașin, Valerica Bichigean, Cristina Vlașin, Lenuța Foșlui, Daniela Mureșan au oferit participanților șansa de a petrece clipe minunate în mijlocul naturii în cadrul unor activități diversificate de tip recreativ și instructiv: ”Orientare turistică”/”Ștafeta veselă”,”Land Art” pictură pe scoarța copacilor, Camparea, ”Cercetarea biodiversității din zonă”, foc de tabără, vizite la muzee și drumeții.
Activitățile din cadrul proiectului “Respect pentru natură” sunt reprezentative deoarece formează, în mod constant și conștient, atitudini și deprinderi pentru un stil de viață sănătos și pentru protecția mediului, dezvoltă comportamente responsabile în rândul participanților, dezvoltă creativitatea, imaginația, spiritul de echipă în rândul elevilor, întăresc tipurile de relații elevi – profesori – părinți -comunitatea locală, responsabilizează pe termen lung, implică un voluntariat susținut din partea elevilor și a cadrelor didactice de a desfășura activități nu doar în spațiile aferente școlii, ci și în afara ei. Există o motivație intrinsecă atât din partea elevilor, cât și din partea cadrelor didactice de a iniția activități de amploare, cu simț de răspundere și cu implicare. Caracterul interdisciplinar al activităților este, de asemenea, relevant dat fiind faptul că demersurile s-au construit treptat, printr-o etapă de pregătire a elevilor.
Toate aceste activități au fost posibile și datorită implicării și sprijinului financiar oferit de Consiliul Local și de Primăria Telciu, în calitate de partener al proiectului.
Prof. Domnica Homei