SINTEZE: Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania AFD  îşi continuă creşterea de popularitate şi înregistrează 22% din intenţiile de vot

Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania AFD  îşi continuă creşterea de popularitate şi înregistrează 22% din intenţiilor de vot în ultimul sondaj naţional, relatează sâmbătă agenţia DPA.

Această creştere alimentează îngrijorările celorlalte formaţiuni politice germane, deşi acestea au convenit crearea unui aşa-numit „cordon sanitar” care să excludă AfD din orice coaliţie sau înţelegere politică la nivel naţional şi regional, relatează sâmbătă agenţia DPA.

În ultimul sondaj, AfD înregistrează două procente mai mult faţă de sondajul anterior, ajungând astfel la numai patru procente sub alianţa de centru-dreapta formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), alianţă care a pierdut un punct procentual faţă de sondajul precedent.
Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului federal Olaf Scholz se menţine pe poziţia a treia la 18%, Partidul Verzilor înregistrează 14% din intenţiile de vot, formaţiunea liberală pro-business FDP 7% şi partidul de stânga Die Linke 5%.

TREBUIE ȘTIUT CĂ : Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut luna trecută prima sa victorie electorală, în cadrul unui scrutin local desfăşurat în districtul Sonnerberg, situat în partea de est a Germaniei, unde AfD are o popularitate peste cea din partea de vest a ţării. Acest sondaj recent a fost efectuat de institutul de sondare Insa pentru publicaţia Bild am Sonntag, pe un eşantion reprezentativ de 1.266 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 2,9%.

Extrema dreaptă, cu o agendă anti-imigraţie şi anti-ecologistă, este în ascensiune în Germania şi se află pe primul loc în sondaje în trei landuri.

La nivel naţional, se bate cu social-democraţii lui Olaf Scholz pentru locul al doilea. Partidele de extremă dreapta au câştigat teren în întreaga Europă. În Franţa, extrema-dreaptă a devenit un rival mai puternic la urne, în timp ce în Italia şi Suedia, aceste partide se află acum la guvernare. Însă ascensiunea AfD atinge un nerv sensibil în Germania din cauza trecutului nazist al ţării. Agenţia de spionaj intern a Germaniei a catalogat aripa de tineret a AfD drept „extremistă”, afirmând că aceasta propagă „un concept rasial al societăţii”.

Şeful agenţiei de spionaj a acuzat, de asemenea, AfD, care se opune sancţiunilor împotriva Rusiei, că ajută la răspândirea propagandei ruseşti despre războiul din Ucraina. În Thuringia, Saxonia şi Brandenburg, landuri din estul Germaniei care organizează alegeri la nivel regional în 2024, AfD este pe cale să ajungă pentru prima dată în fruntea preferinţelor electorale, sondajele indicând un sprijin de 23% până la 28%. Pe un val favorabil Analiştii spun că alegătorii din est, unde loialitatea faţă de partide este mai puţin stabilă, au fost mai receptivi la retorica AfD în parte pentru că dau vina pe partidele tradiţionale, care s-au rotit în diverse guverne de-a lungul anilor, pentru veniturile mai mici care persistă în est, la peste trei decenii de la reunificare. Chiar dacă AfD este ţinut departe de putere, ascensiunea sa a absorbit voturi de la alte partide, forţându-le să formeze coaliţii mai greoaie la nivel de land şi la nivel naţional, în special în est, unde AfD este în poziţia cea mai puternică. Alţii spun că AfD profită de un val de nemulţumire din cauza unei confluenţe de crize, care nu va dura însă. Inflaţia a scăzut deja de la nivelul său record şi preţurile ridicate ale energiei din timpul iernii, alimentate de războiul din Ucraina, au scăzut. Wolfgang Buechner, purtător de cuvânt al guvernului Scholz, a declarat că are încredere că sprijinul AfD va putea fi diminuat în cele din urmă de coaliţia guvernamentală.

„Cancelarul este optimist că, dacă facem treabă bună şi rezolvăm problemele acestei ţări, atunci nu va trebui să ne mai facem prea multe griji în legătură cu acest subiect”, a spus el. Înclinați spre violență Extremismul de dreapta este în creştere în Germania, potrivit raportului anual de informaţii prezentat la Berlin de ministrul german de interne, Nancy Faeser, şi de şeful serviciilor de informaţii interne, Thomas Haldenwang, transmite DPA. Conform raportului, numărul de persoane clasificate ca aparţinând spectrului extremismului de dreapta a crescut cu aproximativ 14,5%, până la 38.800 în 2022 comparativ cu anul precedent. Unul dintre motivele creşterii abrupte este că serviciul de informaţii include membri ai partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) pentru prima dată. Partidul a fost clasificat drept suspectat de extremism de dreapta de către serviciul de informaţii interne, ceea ce a fost confirmat de un tribunal din Köln. Partidul a făcut recurs. „Cu toate acestea, având în vedere eterogenitatea ce continuă să existe în cadrul partidului în ceea ce priveşte conţinutul, nu toţi membrii partidului pot fi văzuţi ca susţinători ai curentelor extremiste”, adaugă raportul. Serviciul de informaţii estimează că 10.200 de membri ai AfD şi ai aripii sale de tineret, Junge Alternative, pot fi consideraţi ca parte a mişcării extremiste.

Potrivit serviciului de informaţii, potenţialul extremismului de stânga a crescut cu 5,2%, la 36.500 de persoane anul trecut. Peste un sfert dintre extremiştii de stânga sunt consideraţi a fi orientaţi spre violenţă. Comparativ, 14,5% din cei aproximativ 38.800 de extremişti de dreapta care sunt orientaţi spre violenţă. Cu ochii la scaunul de cancelar Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) intenţionează să propună pentru prima dată un candidat la postul de cancelar la viitoarele alegeri federale din 2025, potrivit liderei formaţiunii politice, Alice Weidel, informează DPA. Întrebat într-o emisiune televizată dacă partidul său ia în considerare o astfel de decizie date fiind sondajele actuale, Alice Weidel a declarat: „Bineînţeles. Am fi propus un candidat pentru postul de cancelar chiar şi fără aceste cifre”.

Partidul deţine în prezent 81 de locuri în Bundestag, echivalentul a 11% din cele 736 de locuri din parlamentul german. Sondaje recente arată, totuşi, că popularitatea partidului de extremă-dreapta este în creştere. Dacă ar avea loc alegeri acum, AfD ar obţine 18-20% din voturi, la egalitate cu social-democraţii (SPD) cancelarului Olaf Scholz. În mod normal, partidele propun un candidat la postul de cancelar numai dacă au o şansă reală ca alegerea lor să câştige cursa. Celelalte partide din Bundestag refuză să coopereze cu AfD.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts