Premierul Marcel Ciolacu, joi, în ședința de Guvern, a anunțat concluziile anchetei în dosarul ”azilele groazei”. În acest context, șeful Executivului a anunțat și un nou val de demiteri la șefia Agențiilor Județene de Plăți (AJPIS), precum și demiterea șefului Inspecției Muncii, pentru inacțiune în ceea ce privește controlul la azilele de bătrâni.
MARCEL CIOLACU: ”Cer preşedinţilor din CJ în subordinea cărora se află DGASPC-urile să înceapă să schimbe toţi directorii din funcţie. Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face asta, vor răspunde în faţa românilor care i-au ales. Există o situaţie de netolerat, judeţe unde s-au găsit centre fără autorizaţie, care funcţionau clandestin, toate sub ochii funcţionarilor statului român. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai declarat la începutul ședinței de Guvern că „trebuie să desființăm cu totul instituții care s-au dovedit incapabile să facă față”.
Declarațiile făcute de premierul Marcel Ciolacu:
„Este a treia şedinţă de Guvern în care discutăm situaţia din centrele pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi. Suntem la finalul controlului la nivel naţional, şi deja există date şi fapte clare care ne obligă pe toţi să luăm anumite decizii ferme.
Există o situaţie de netolerat, judeţe unde s-au găsit centre fără autorizaţie, care funcţionau clandestin, toate sub ochii funcţionarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave, închise sau cu activitatea suspendată. Este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1.
Solicit noului ministru al Muncii ca toţi şefii agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţii sociale, celebrul AJPIS, din aceste judeţe, plus şeful agenţiei municipale Bucureşti, să fie urgent suspendaţi din funcţie până la finalizarea anchetei disciplinare.
Am descoperit o problemă uriaşă cu munca la negru. Uneori erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria. Dna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură în cazul şefului acestei instituţii. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, instituţii care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor din acest moment.
Cer preşedinţilor din CJ în subordinea cărora se află DGASPC-urile să înceapă să schimbe toţi directorii din funcţie. Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face asta, vor răspunde în faţa românilor care i-au ales.
Sunt ferm convins că demiterile şi demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei.
De aceea, urmează cealaltă parte esenţială, modificarea legislaţiei privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea, controlul acestor centre. Dna ministru a Muncii este determinată să vină rapid cu noile propuneri. Până pe 31 august trebuie să finalizaţi, dna ministru, un proiect de lege pe care să îl înaintăm Parlamentului.
Dle ministru Adrian Câciu, înţeleg că există fonduri europene pentru astfel de centre. Ghidul este deja gata. Sunt 80 de milioane de euro şi din discuţiile mele la Comisie putem creşte suma la 100 de milioane. Sunt convins că puteţi lansa acest apel, comunităţi pentru vârstnici, în cursul lunii august.
Tot până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a reajusta proiecte. Vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii. Suntem într-o cursă contratimp să accesăm toţi banii europeni disponibili.
Dle ministru Rafila, şi dvs sunteţi contratimp, cu adoptarea normelor la Planul Naţional de Luptă Contra Cancerului. Săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern.
1 Comment
„Gura păcatosului adevăr grăiește” zice un vechi proverb românesc. Ciolacu are dreptate când spune „Să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”. Numai că între vorbe şi fapte este o mare deosebire.
Ca să fie credibil, Ciolacu trebuia să inceapă chiar cu desfiintarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, creat special pentru Gabriela Firea si cu trecerea atributiilor acestui minister la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. In felul acesta s-ar putea reduce o parte din deficitul bugetar excesiv, fără a creste taxe si impozite asa cum intentionează “Aceşti imbecili care ne guvernează”, aşa cum se numeşte cartea lui Andre Santini apărută in 1999 la Editura Amarcord.
Dar, pe Ciolacu nu-l duce capul pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reforma admiinistrativ-teritorială prin reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
În prezent dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.