Vineri, 14 iulie 2023, ora 18, în prezența unui numeros public, la Muzeul de Artă Comparată din orașul Sângeorz-Băi, a avut loc vernisajul expoziției de sculptură și grafică semnate de Marcel Stanciu și Anamaria Stanciu, curator Maxim Dumitraș. Au prezentat criticii de artă Vasile Duda și Constantin Țînteanu.
Absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1995, cu un masterat la aceeași instituție, Marcel Stanciu s-a născut în 1964 în localitatea Dealu Mare, de lângă Târgu Lăpuș, jud. Maramureș, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția sculptură. Pe lângă lucrările monumentale din Maramureș, o bună parte din creațiile sale se află în colecții particulare din România, Austria, Germania, Franța, Bulgaria și Canada. În cuvântul lor, cei doi critici au apreciat profunzimea mesajelor transmise de lucrările acestui talentat sculptor, adevărate „oglindiri ale substanței în neființa ei”, deseori, măruntul nesemnificativ, umanizat în lemnul sau piatra modelată de acesta, căpătând valoare mai importantă decât întregul din care și-a tras seva.
Lucrările de grafică realizate de Anamaria Stanciu, fiica sculptorului, au stârnit curiozitatea privitorilor. Aceștia au fost preluați și provocați la un dialog cu artista dintr-o altă perspectivă, creându-le o stare de emoție, o altă trăire în raport cu arta. Pixul, instrumentul ce nu poate fi anulat, lasă urme adânci în conștiința admiratorului, înnobilându-l. În ele, se adună sentimente, care mai de care mai complicate, de la solitudine, regret, iubire, ură, până la compasiune, spaimă și dezgust, toate reliefând o artistă matură, înzestrată cu un talent remarcabil.
Recent Comments