Bilanţul inundaţiilor din Târlişua: 13 morţi, 480 de case inundate, peste 32 de kilometri de drumuri naţionale şi comunale impracticabile, peste 5.000 de animale şi păsări moarte, 22 de reţele electrice puse la pământ şi alte 11 telefonice de care nu s-a mai ales nimic. Pagubele materiale totale au fost evaluate la peste 20 de milioane de dolari.
Pe 20 iunie 2023 în centrul comunei Târlișua cei 13 morți ai inundațiilor de la Târlișua au fost comemorați la troița ridică drept omagiu.
VLĂDUȚ PURJA, PRIMAR COMUNA TÂRLIȘUA: 20 iunie 2006 reprezintă una dintre cele mai neagre zile pentru localnicii din zonă, din cauza numărului crescut de vieți omenești care au căzut pradă viiturii nemiloase. Victimele au fost comemorate astăzi în centrul localității Târlișua, lângă Troița care a fost construită drept omagiu pentru sufletele celor trecuți în veșnicie mult prea devreme… Bunul Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni și să ne ferească de tot ce este rău!
Ce s-a întâmplat pe 20 iunie 2006?
În urmă cu 17 ani, Izvorul Ţibleşului a făcut prăpăd prin satele arondate comunei Târlişua: Lunca Sătească, Cireşari, Uleasa şi centrul de comună. Viitura din 20 iunie 2006, deşi pe locul al doilea în privinţa cantităţii de apă, este de departe cea mai însemnată sub raportul efectelor devastatoare pe care le-a avut. Apele au atins înălţimea de trei metri, având o viteză foarte mare, măturând totul în cale. Au fost afectate zece case şi anexele acestora, iar o gospodărie situată lângă podul din centrul comunei a fost distrusă complet. Lemnele pe care apele învolburate le-au adus în centrul satului au format un baraj cu înălţimea de peste cinci metri. În urma evenimentelor din 20 iunie 2006 au fost afectate opt comune: Târlişua, Spermezeu, Căianu Mic, Uriu, Ciceu Giurgeşti, Braniştea, Zagra şi Runcu Salvei. Dacă în cele mai multe localităţi pagubele au fost relativ mici, din Târlişua nu a mai rămas decât fantoma comunei mândre ce a fost odinioară. Pagubele au fost imense: 890 gospodării şi 617 anexe gospodăreşti afectate, 26 de locuinţe şi 125 anexe gospodăreşti distruse, 19,5 km drumuri judeţene afectate, 12,5 km drumuri judeţene distruse, 14,7 km drumuri comunale afectate, 26,8 km drumuri comunale distruse, 6,5 km uliţe distruse şi 16 poduri distruse. Ca întru-un sinistru scenariu care se repetă, săptămâna trecută, locuitorii din zonă au privit neputincioşi cum furia apelor distruge tot ceea ce găseşte în cale.
În comuna Căianu Mic au fost afectate 70 de hectare de teren agricol, 35 de gospodării, iar trei case au fost evacuate. De asemenea, doi kilometri de drum comunal au fost inundaţi.
La Spermezeu, un pod a fost distrus, ceea ce a condus izolarea localităţii Hălmăsău. Aici cinci gospodării au fost inundate de un torent. Pe DJ 171, la Lunca Borlesei, terasamentul a fost rupt pe un fir de mers, ceea ce a îngreunat circulaţia în zonă.