6 bistrițeni au ajuns miniștri în perioada 1996-2023. Primul a fost Ioan Oltean iar ultimul este Bogdan Ivan, ajuns la 32 de ani înalt demnitar al statului român. Daniel Suciu a fost vicepremier, în timp ce Doina Pană și Ioan Deneș au condus același minister: Apele și Pădurile. Botiș a fost demnitarul care a fost nevoit să demisioneze. La cei 6 îl putem adăuga și pe Vasile Sebastian Dâncu, născut la Runcu Salvei dar și pe Augustin Zegrean ce a ocupat funcția de președinte al CCR
Partidele politice din Bistrița-Năsăud, județ mic și care nu aduce atâtea voturi cât aduc marile județe ale României, au reușit de-a lungul celor 30 de ani de pluripartitism să trimită și miniștri în Guvernele ce au condus România după Decembrie 1989.
Cei doi IONI democrați și liberali
Primul politician ajuns ministru a fost Ioan Oltean, cel care a ocupat funcția de ministru al Apelor, Pădurilor și Mediului Înconjurător în Guvernul condus de țărănistul Victor Ciorbea. Oltean, membru al Partidului Democrat în vremea respectivă, a fost ministru în perioada 12 decembrie 1996-5 decembrie 1997.
Al doilea bistrițean care ajunge ministru plin este Ioan Nelu Botiș, politician care își începe urcușul în Partidul Ecologist Român- PER, după care, în 2000 va fi ales consilier local pe lista PSD și, în 2001, viceprimar al Bistriței. Între 2004 și 2008 a îndeplinit funcția de director executiv al AJOFM Bistrița-Năsăud. În 2008 se înscrie în Partidul Democrat Liberal. Tot atunci a candidat la alegerile parlamentare și a fost ales deputat într-un colegiu din județul Bistrița-Năsăud. În primul an de mandat, a semnat 24 de propuneri legislative. În contextul remanierii guvernului Boc, a fost numit la 3 septembrie 2010 ministru al muncii în acest executiv.
Cum și de ce a plecat Ioan Botiș?
În luna martie a anului următor, timp on line a publicat un material prin care releva conflictul de interese ce rezultă din faptul că organizația la care soția lui Botiș era acționar derula activități de formare profesională în timp ce acesta era director la AJOFM. Ulterior, în presă au apărut noi informații din care rezultă că Euroactiv Bistrița a obținut un contract cu finanțare europeană la două săptămâni după ce Ioan Botiș a fost numit ministru. Deși soția lui Botiș s-a retras oficial din acționariatul organizației Euroactiv Bistrița, ea a continuat activitatea în colaborare cu aceasta în calitate de consultat și a înființat împreună cu alți acționari ai ei organizația „Șansa la demnitate”, același nume cu proiectul obținut în septembrie 2010. Activitățile de consultanță pentru Euroactiv i-au adus soției lui Botiș venituri în valoare de 8400 de lei lunar. În lumina acestor dezvăluiri, la data de 20 aprilie 2011 și-a depus demisia din funcția de ministru. Înainte de a-și da demisia, Botiș a emis un ordin prin care bloca accesul la toate informațiile din contractele de finanțare POSDRU, inclusiv la cele din proiectul în care era implicată soția sa. Ulterior, în 10 mai 2011, ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a anunțat că a abrogat ordinul lui Botiș.
DOINA PANĂ, PRIMA FEMEIE DIN BN AJUNSĂ MINISTRU
Prima femeie din Bistrița-Năsăud care ajunge ministru plin este Doina Pană. Ea a ocupat funcția de ministru al apelor și pădurilor în guvernul Mihai Tudose. Anterior, fusese ministru delegat pentru dialog social în al doilea guvern Ponta și ministru-delegat pentru ape, păduri și pescuit în al treilea guvern Ponta. Ea a ocupat funcția de deputat în legislaturile 2012–2016 și 2016-2020 din partea Partidului Social Democrat. Reamintim că: În ianuarie 2018, Doina Pană a renunţat la funcţia de ministru al Pădurilor, invocând că are probleme de sănătate şi că a fost otrăvită cu mercur, indicând ca posibili vinovaţi „mafia din industria lemnului”.
Probele strânse de DIICOT nu au confirmat însă susţinerile fostului ministru – În ordonanţa de clasare, procurorii notează că Doina Pană a adus ca principală probă fotocopia unui buletin de analize toxicologice din data de 16 ianuarie 2018, emis de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Secţia ATI Toxicologie, cu toate că ea nu figurează în baza de date ca prezentată sau internată în perioada ianuarie 2018 – iunie 2018 în această unitate sanitară.
Nu a existat intoxicaţie şi problema ţine de alimentaţie
Expertizele efectuate de INML în acest caz au stabilit că “nu există elemente obiective care să susţină faptul că în cazul persoanei vătămate (Doina Pană – n.red.) a existat o intoxicaţie cu mercur”, iar afecţiunile invocate de fostul ministru nu au legătură cu intoxicaţia cu mercur. Totodată, INML consideră că, probabil, Doina Pană a fost expusă la mercur la valori reduse, posibil în urma “alimentaţiei moderne”. Conform INML, alimentele existente pe piaţă care conţin mercur şi care pot provoca simptomele reclamate de Doina Pană sunt: peştele, fructele de mare, cerealele, fructele, carnea provenită de la animale care au fost hrănite cu cereale contaminate cu mercur. Potrivit ordonanţei de clasare, buletinul de analize emis în ianuarie 2018 de Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti menţiona o valoare de 19 ľg/l în urină, faţă de valoarea normală considerată, sub 10 ľg/l. Medicii de la spital susţineau că această valoare “permite” diagnosticul de intoxicaţie cu mercur, pentru care s-a recomandat tratament cu chelatori de mercur, începând cu data de 17.01.2018.
Ioan Deneș. Senator PSD de Beclean la al treilea mandat, Deneș preia mandatul de ministru al apelor și pădurilor de la Doina Pană în 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019.
Cu Daniel Suciu se trece la al nivel, parlamentarul bistrițean, deputat ales în 2012 din partea Partidului Social Democrat. El este numit în 22 februarie 2019 viceprim-ministru al României în guvernul Viorica Dăncilă și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
Ultimul venit în selectul grupă al miniștrilor este Bogdan Ivan, cel mai tânăr ministru din istoria politică a BN și a României.
Bogdan Ivan este deputat PSD din anul 2020, după ce a fost consilierul președintelui Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, timp de opt ani de zile. A ocupat mai mulți ani funcția de președinte al TSD Bistrița-Năsăud. Anul trecut, a fost anunțat candidat al PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, la alegerile din anul 2024, anunțul fiind făcut chiar de către actualul președinte Radu Moldovan. Bogdan Ivan a absolvit Facultatea de Știinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca – Administrație Publică – calificarea Expert în teorii organizaţionale şi administraţie publică și Masteratul la aceeași instituție de invățământ superior. În toamna anului trecut, a devenit doctor în sociologie, după ce și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, lucrare realizată sub coordonarea prof. dr. Vasile Dîncu. În Camera Deputaților, Bogdan Ivan este vicepreşedinte – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. La prezentarea membrilor cabinetului, premierul desemnat Marcel Ciolacu a spus despre el „Bogdan Gruia e intr-adevăr cel mai tânăr om din echipă.“