Liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au negociat construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024. De notat că de la discuțiile dintre USR și PMP a lipsit Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban. Echipele de negociatori au discutat despre cele patru rânduri de alegeri din 2024 și posibilitatea de a da votanților o alternativă la alianța dintre partidele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Din echipa de negociatori ai PMP a făcut parte și Ionuț Simionca, secretarul general al partidului condus de Eugen Tomac: Am participat astăzi, alături de președintele PMP, Eugen Tomac, la discuții exploratorii cu conducerea USR despre construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024. Discuțiile au vizat alegerile din 2024 și datoria Opoziției democratice de a oferi României o alternativă onestă la actuala Putere. Așa cum a subliniat Eugen Tomac, „numai dreapta modernă și onestă poate oferi României o șansă la un viitor mai bun. Coalizarea forțelor care se opun pesedismului clientelar reprezintă singura cale de a demufa clientela de căpușe de partid de la bugetul statului și de a asigura o dezvoltare bazată pe investiții și reforme structurale”.
PMP și USR consideră că extremismul nu poate reprezenta o opțiune pentru România și că Românii aflați în fața opțiunii de a-și da viitorul copiilor și administrarea bugetului public pe mâna extremiștilor vor lua decizia corectă în 2024 și se vor orienta către singura alternativă onestă.
USR e cotată în sondaje la 11-12% din intențiile de vot, PMP – la 4%. USR face parte din familia europeană Renew, în timp ce PMP e parte din Partidul Popular European. Cei doi lideri de partid au mai declarat că partidul AUR este ”perdeaua de fum ridicată în disperare de Marcel Ciolacu”.
Context. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat în martie, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că sunt discuţii cu Forţa Dreptei şi PMP pentru a fi construit „în jurul USR” polul de dreapta ca alternativă pentru alegerile din 2024. În aprilie 2023, Uniunea Salvaţi România (USR) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP) au emis în premieră un comunicat de presă comun. Atunci, cele două partide acuzau PNL că le șantajează primarii.