Căminul Cultural al satului Bichigiu, comuna Telciu a găzduit duminică după-amiază un dublu eveniment, important pentru comunitatea bichigeană dar și pentru cea din Telciu, comună de care aparține satul Bichigiu: Sărbătoarea portului şi a jocului tradiţional la Bichigiu, ediţia a V-a cât și celebrarea a 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii şi a Mănăstirii Bichigiu.
După ce, Episcopul Benedict Bistrițeanul împreună cu un sobor de preoți au săvârșit slujba religioasă la Mănăstirea din Bichigiu care și-a sărbătorit și hramul, la ora 15.00, în centrul satului, în fața Căminului Cultural, călăreți în straiele populare ale văii Sălăuței, l-au întâmpinat pe Benedict Bistrițeanul și pe clericii veniți împreună cu el. Astfel, după Sfințirea și inaugurarea Căminului Cultural Bichigiu, Benedict Bistrițeanul a cuvântat, făcând o pledoarie pentru tradiții și cultură populară, pentru continuitate, deseori folosind sintagma: ”voi sunteți sarea pământului ȘI LUMINA LUMII”.
Invitat la eveniment, managerul Centrului Județean pentru Cultură, dar și teologul Alexandru Pugna, a vorbit despre martiriul ”bătrânului” Atanasie Todoran, canonizat, cel care a fost tras pe roată la 104 ani pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la Ortodoxie în 12 noiembrie 1763, cu 23 de ani înainte de frângerea pe roată a lui Nicola Ursu, cel cunoscut în istorie sub numele de Horea. Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc. Aceștia au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română la data de 11 mai 2008.
Despre cei 500 de ani celebrați a vorbit cu date și informații speciale, istoricul clujean Mircea-Gheorghe Abrudan, fiind vorba despre un discurs extrem de bine documentat despre satul Bichigiu și asupra căruia vom reveni într-un material separat.
De asemenea, au mai vorbit atât primarul Sever Mureșan cât și deputatul Bogdan Ivan, dar și poetul Gelu Vlașin și asupra cărora vom reveni,
După discursuri, pe scena căminului cultural din Bichigiu au urcat grupuri folclorice din localitățile: Telciu, Bichigiu, Romuli și Coșbuc dar și soliștii: AMALIA ȚUȚURUGA, Salva, IOANA PLEȘCAN, Bichigiu, MARIA ELIZA POP, Năsăud și FRAȚII TRIFOI din Telciu.