Investițiile private de capital sau Private Equity (PE) sunt o formă de investiție în care companiile sau investitorii achiziționează participații în companii private, care nu sunt tranzacționate pe o piață publică de valori. Acești investitori investesc capitalul propriu sau capitalul atras de la alți investitori în afaceri care prezintă potențial de creștere sau restructurare.
Fondurile de private equity pot fi structurate sub formă de societăți închise sau sub formă de parteneriate și au un orizont de investiție pe termen mediu până la lung, de obicei între 5 și 10 ani. Acestea caută să-și maximizeze profiturile prin îmbunătățirea performanței financiare a companiilor în care investesc, de exemplu, prin reducerea costurilor, optimizarea operațiunilor sau prin strategii de extindere pe piață.
Un aspect caracteristic al private equity este achiziționarea majoritară sau totală a unei companii, urmată de restructurarea, redresarea sau transformarea acesteia în vederea creșterii valorii sale. Această metodă implică adesea o implicare activă a investitorilor de private equity în gestionarea companiilor în care investesc. Pe măsură ce compania se dezvoltă și devine mai profitabilă, investitorii de private equity vor căuta să-și vândă participația pentru a-și maximiza profiturile.
Fondurile de private equity pot avea diverse surse de finanțare, cum ar fi fondurile de pensii, fondurile suverane, investitori instituționali, family offices și persoane înstărite (HNWI). Acestea pot acționa în diferite sectoare de activitate și pot avea strategii de investiții variate, cum ar fi achiziții cu datorii sau investiții de capital de risc în companii emergente.
Astfel, venture capital (VC), leveraged buy out (LBO), management buy out (MBO), distressed, growth, mezzanine, quasi-equity, real estate, infrastructure, secondaries, impact social sau de mediu sunt toate subcategorii ale private equity (PE).
Există o suprapunere și interconectare între aceste categorii, iar fondurile de private equity pot adopta strategii și combinații diverse în funcție de oportunități și de obiectivele lor de investiții. De pildă, investițiile de tip venture capital (VC) se concentrează în principal pe investițiile în companii noi și inovatoare în fazele incipiente ale dezvoltării lor (seed, seria A), în timp ce private equity (PE) se concentrează mai mult pe companii mature și în etapele de creștere sau restructurare (seria B, C, D…..IPO).
Pentru mai multe informații accesați articolul de blog private-equity-o-privire-in-culisele-investitiilor-de-succes/