Rocada guvernamentală, eveniment anunțat încă de la formarea coaliției de guvernare, se amână în contextul grevei din educație. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, alături de cei doi parteneri de coaliție, că a decis să nu își depună mandatul și să rămână premier până la rezolvarea problemelor din educație.
Surse social-democrate ne-au spus că rocada guvernamentală ar urma să fie prelungită până la final de sesiune parlamentară, iar Marcel Ciolacu va merge la negocierile din coaliție cu mandatul ca protocolul stabilit să se respecte, excepția fiind cele două ministere care ar urma să se desființeze: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Sporturilor. Recent, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi aparatele aferente fiecăruia: „Decizia este luată ca viitorul Guvern să aibă 18 ministere”, a spus liderul PNL.
Sursele citate susțin că nu există riscul să nu se încheie anul școlar pentru că “nimeni nu își permite”, iar cerințele sindicatelor din educație nu pot fi îndeplinite. Totodată, potrivit social-democraților, în acest weekend vor continua discuțiile din coaliție pe pensiile speciale. „Nu există un conflict în partid pentru că Marcel Ciolacu a discutat înainte cu toți liderii pentru “a lua lumină pentru amânarea rotativei”, au mai precizat surse social-democrate.
Rocada guvernamentală se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor, aflate în cea de a cincea zi, a anunțat vineri Nicolae Ciucă, care astăzi urma să își depună mandatul. El a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei. Ciucă a făcut acest anunț la guvern, alături de liderii coaliției Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.
OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022, adoptată
Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, vineri, că Executivul are ”bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate” şi precizează că OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022 a fost adoptată.
”Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris, vineri, pe Facebook, Marius Budăi.
Cu o zi în urmă acesta anunţa că, în urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, instituţia pe care o conduce a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie sunt aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.
”Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.
El a adăugat că ”suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca cele de până acum.
Joi, sindicaliştii au precizat că propunerile Guvernului sunt jignitoare şi au anunţat că greva va continua.