Stația de mixturi asfaltice nu va mai fi demontată. Mai mult, ea va deveni funcțională. În luna mai 2022, instalația era ”salvată” de o aprobare care vizează dezvoltarea proiectului. Scriam atunci că, până la funcționare mai sunt încă multe condiții de îndeplinit. La un an distanță, Agenția de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud a revizuit Autorizația de Mediu nr. 17/19.02.2020, documentul urmând să fie valabil pentru 5 ani de zile de acum încolo. Stația de producere a mixuturilor asfaltice se află în curtea Direcției de Servicii Publice de pe strada Victor Babeș, paralelă cu râul Bistrița
„Motivul revizuirii Autorizației de Mediu nr. 17/19.02.2020 îl constituie dezafectarea stației de mixturi asfaltice cu capacitatea de producție 800 t/lună, uzată din punct de vedere fizic și montarea unei stații noi, tip turn fixă, model BM 100_ TB, cu capacitatea de 60 t/h, produsă de către SC TEDRUM SRL. Stația cu capacitatea de producție 800 t/lună a fost dezafectată, părțile componente au fost depozitate în afara amplasamentului. S-a mărit depozitul de agregate de la 4 componente la 6 componente. Nu se mai utilizează bazinele subterane de 3.000 l și 5.000 l pentru depozitarea emulsiei bituminoase. Depozitarea se face în cisternă metalică cu capacitatea de 3.000 l, amplasată pe platforma betonată împrejmuită cu gard din plasă metalică. Cele trei rezervoare cu soluție de clorură de calciu 30%, cu volum V – 42 metri cubi și capacitatea de 50 t fiecare, au fost mutate de pe amplasament la fosta centrală termică a orașului. În perioada de iarnă, soluția de clorură de calciu se aduce pe amplasament în containere de plastic”, se arată în documentul de revizuire emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, document publicat de Gazeta de Bistrița.
SCURT ISTORIC
În urmă cu un an de zile, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, anunţa că noua staţie de mixturi asfaltice era aproape de finalizare, fundaţiile pentru montarea componentelor fiind realizate în proporţie de 95% şi fiind instalate deja predozatoarele pentru agregate, filtrul şi uscătorul. În iunie, Agenția pentru Protecția Mediului BN, a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu, având în vedere că lucrările de construcţie fuseseră demarate înainte de a se cere acest acord. La începutul lunii august, pe adresa Gărzii de Mediu ajungea o sesizare despre ansamblarea stației fără forme legale, însă controlul va avea loc o lună mai târziu, mai precis pe 27 septembrie.
Ce s-a întâmplat după 27 septembrie
Primăria municipiului Bistriţa a fost amendată de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu cu 50.000 de lei pentru că a ridicat o nouă staţie de asfalt, lângă cea veche, fără a obţine acordul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud. De asemenea, Garda de Mediu a transmis primăriei că este obligată să să demonteze construcţia şi să aducă terenul la starea iniţială, având termen de conformare până la data de 27 decembrie, decizie confirmată atunci de comisarul șef Grațian Morariu.
„Eu m-am dus la control, am găsit staţia ridicată cu decizie de respingere a solicitării acordului de mediu şi, ca atare, a trebuit să aplic Legea 292/2018, care spune că trebuie să dau sancţiune şi, ca sancţiune complementară, să desfiinţeze lucrările efectuate şi să aducă terenul la starea iniţială”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.
APM obligă, de asemenea, Primăria Bistrița să amenajeze o perdea de protecție vegetală la limita perimetrului spre receptorii sensibili și locuințe. Perdeaua va fi compusă din arbori și arbuști și va fi plantată până la finalul acestui an.