Profesorii intră în grevă generală de luni, 22 mai. La nivelul județului Bistrița-Năsăud peste 90% dintre cadrele didactice și-au dat acordul pentru grevă. Vezi reacțiile inspectorului general Cristian Nicula și a liderului UJSLÎ BN, Victor Ivan
Negocierile avute miercuri de federațiile sindicale din educație cu premierul Nicolae Ciucă au eșuat, sindicaliștii anunțând că mesajul lor este „clar” – de luni, 22 mai, de la ora 08.00, cadrele didactice vor intra în grevă generală. Amintim că astăzi, între orele 11.00 – 13.00 a avut loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat. Astfel, peste 100.000 de cadre didactice ar urma să intre în grevă generală, prima după 18 ani, revendicările fiind legate în principal de salarizare.
Bistrița-Năsăud: Peste 90% dintre cadrele didactice vor intra în grevă
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, potrivit celor spuse de președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ, Victor Ivan, luni, vor intra în greva general, cam peste 90% din cadrele didactice: „Nu ne-am dorit să ajungem la această formă de protest. E o ultimă soluţie. Noi am început să atragem atenţia guvernanţilor din decembrie încoace, însă Guvernul ne-a minţit. Şi la nivel local a fost pichetată Instituţia Prefectului, însă problemele nu pot fi rezolvate pe plan judeţean pentru colegii noştri, sunt revendicări la nivel naţional care vizează condiţiile de muncă, salarizarea personalului didactic auxiliar etc”.
Contactat telefonic, inspectorul general al ISJ BN, profesorul Cristian Nicula ne-a spus că, evident, greva generală nu afectează Inspectoratul: ” O să încercăm să avem grijă de copii”, spune Nicula.
În ceea ce privește greva de avertisment de astăzi, ea s-a desfășurat fără probleme deosebite, la ea neparticipând, conform unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean, următoarele instituții de învățământ: Școala Profesională Târlișua, C.S.E.I Lacrima, Școala Gimnazială Parva, Școala Gimnazialā “Dsida Jenő” Vita, comuna Nușeni, Școala Gimnazială Ilva Mare, G. P. P. Căsuța cu povești, Șc. Gimn. ,,Iacob și Ioachim Mureșanu” Rebrișoara, CSEI Nr 1 și Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului
TREBUIE ȘTIUT FAPTUL CĂ: ambele sindicate din învăţământul preuniversitar – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, dar şi învăţământul universitar, prin Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au anunţat că din 22 mai se va intra în grevă generală. Astfel,
Ministerul Educației și federațiile sindicale din învățământul preuniversitar – Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – transmit, într-un comunicat de presă comun, concluziile discuțiilor pe care le-au avut astăzi, în cntextul grevei de avertisment declanșate de cadrele didactice:
„Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.
Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023. Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
Între Ministerul Educației și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar există o relație de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România”.
Lider sindical: „În acest moment nu există niciun motiv ca profesorii să renunțe la greva generală”