În ”centrul” vechiului burg săsesc se ridică semeață Biserica Evanghelică, cel mai important monument al oraşului Bistrita, fiind considerată emblema burgului medieval. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Centrul Bistriței e tipic construcţiilor renascentiste de pe tot teritoriul Transilvaniei. Sunt 13 clădiri, situate în centrul oraşului, sunt legate între ele prin galerii care formează 20 de bolţi: cel mai lung şir de imobile medievale cu arcade la parter din România.
Fix pe la 9 dimineața- Ungefähr um 9 Uhr morgens
Da, fix pe la 9 dimineața s-au pornit sașii sau ceea ce a mai rămas în urma lor, cu fanfare și elevi, toți îmbrăcați în vechile straie pe care le-au dus în 1944 în Austria și Germania, acolo unde au plecat duși de căderea inevitabilă a celui de-al Treilea Reich. O parte din ei s-au întors în Heimatt-ul secular, unii au ajuns până la Kolîma, în Gulagul Sovietic, doar că, în urma lor a rămas moștenirea celor aproape 8 veacuri de când au venit pe aceste meleaguri.
Printre sașii ce defilau vesel, sigur, fostul primar Ovidiu Teodor Crețu, îmbrăcat în portul tradițional săsesc, Crețu fiind unul din primarii Bistriței extrem de apropiați de Hans Georg Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen. Nur ein paar Erinnerungen
Uriaşă şi impresionată e Biserica Evanghelică- Die Evangelische Kirche ist riesig und beeindruckend
Uriaşă şi impresionată e Biserica Evanghelică , imaginea ei sfidează spaţiile şi veacurile. E, de fapt, stăpâna absolută a oraşului prin turnul imens care cuprinde zările până hăt, departe. Lungă, cu acoperişul a cărui ţigle strălucesc în razele soarelui, raze ce picotesc ziduri solide care dorm legănate de parfumul teilor ce-o înconjoară, catedrala se întinde până aproape de capătul aleii. Înconjurând aceste ziduri construite din bucăţi de piatră dreptunghiulară, studiind cu ochi atent micile sculpturi ce le înfrumuseţează, realizezi că şi aici au lucrat meşteri mari . Continuându-ţi explorarea vei găsi şi alte cavităţi concave săpate cu migală în piatră, iar la baza zidurilor, de-o parte şi de alta, câte două intrări-ieşiri în plus faţă de Poarta cea Mare. Dar înainte de-a apăsa clanţa din metal a uşii din lemn masiv prevăzut cu grave întăriri de fier, trebuie să faci cunoştinţă cu un mic spaţiu deschis asigurat împotriva unui exterior răuvoitor de un gard de fier, gard lucrat de inteligenţi maeştri.
Interioare din alte veacuri – Innenräume aus anderen Epochen
Din partea cealaltă a gardului prevăzut cu ţepi ce vin dintr-o geometrie abstractă, găseşti doi şerpi, din acelaşi material, şerpi ce-ţi aruncă ameninţătoare priviri. După ce ai trecut acest prag străjuit de doi paznici de fier, te privesc trei pereţi ce-şi retrag treptat dimensiunile ca, mai apoi, să izbucnească într-o pedantă şi taciturnă boltă, boltă înnobilată de trei lanţuri argintate ce curg, lanţuri care susţin o jumătate de sferă turnată într-un nobil metal. Arhitectura ei te face să pluteşti peste întinse şi nepătrunse păduri ce acoperă munţi din al căror pântec izvorăsc la suprafaţă o curgătoare şi mare apă, întrezărind în stilul inconfundabil şi caracterizat de grave şi greoaie simboluri arhitectonice ce-şi caută scăparea în nişte „Fugi”
”Fugile” și ”Oratoriile” lui Bach
Au răsunat, bucăți din ele, și piese pentru orga lui Johannes Prause peste și prin întregul interior renascentist dar cu portaluri gotice, cu mobilierul acela ce străbătut veacurile precum o navă, același interior pe care l-a gîndit Petrus Italus de Lugano, nava interioară ridicată peste vechea basilica din secolul al XII-lea, mijloc de întunecat ev mediu. Câte secole or fi trecut de atunci: opt, nouă, multe oricum, aproape o mie de ani de creștinism. 1000 de ani…
Cum s-au aranjat ”astrele” în politică – Slujba de sfințire propriu-zisă- Wie die „Sterne“ in der Politik arrangiert wurden – Der eigentliche Weihegottesdienst
Evident, la slujba de sfințire au fost invitate toate notabillitățile orașului, politicieni, lume multă, foarte multă lume. Așa cum era de așteptat, apelem au fost separate, nu de toiagul lui Moise, ci de organizatori, așa că, de-o parte și de alta a ultimei ”nave” au stat, față în față: primarul Ioan Turc cu deputații Diana Morar, Robert Sighiartău, Daniel Suciu dar și cu senatorul Ovidiu Florean. Nu au discutat unii cu alții, dar privirile spuneau totul. Sigur, un dialog interesant a fost cel între Diana Morar și Robert Sighiartău, mai ales că cei doi se aflau fix în fața lui Ioan Turc. Cam toți șefii au fost acolo: prefectul Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Attila, mulțumit că UDMR rămâne la Guvernare, Dorina Cicioc, frumoasa și întodeauna cu gust îmbrăcată, Cornelia Vlașin, viceprimarii Bistriței, Sorin Hangan și Călin Stan, ceva mai în spate, primarul Năsăudului, Dorin Vlașin, cel de la Șieu Măgheruș, Sorin Mititean, cu papion, pictorul Marcel Lupșe. Nu au lipsit vicepreședinții de la Consiliul Județean, Camelia Tabără și Ciprian Kesckeș Simionca, președintele Radu Moldovan fiind prezent cam la aceiași oră alături de Gabriel Lazany, la Gledin, șefi de servicii și agenții guvernamentale, și ele prea multe ca număr, elevi, profesori și, evident, grupurile de sași, și ei veniți în număr mare să își amintească… Nur ein paar Erinnerungen
Cireașa de pe tort- das i-Tüpfelchen
A fost mini-concertul de orgă și prezența corului BACH din Brașov care a dat și răspunsurile la slujbă. Orga pe care Johannes Prause a instalat-o aici în 1795, și, care a fost demontată în urmă cu 5 ani și transportată la Hărman în județul Brașov. Aici se află unul dintre puținele ateliere specializate din România, echipa de restauratori fiind condusă de Arpad Magyar. Orga din biserica evanghelică din Bistrița este cea mai mare dintre cele 26 construite în Transilvania de Johannes Prause.
Organistul Eduard Antal, cel care va susține un concert adevărat de orgă duminică seară, spune următoarele: ” Astăzi orga și-a recăpătat strălucirea datorită muncii de restaurare realizată de atelierul COT de la Hărman coordonat de domnul Arpad Magyar. Cunosc îndeaproape activitatea și calitatea acestor modelatori de orgă și am încredere deplină în munca lor, cu siguranță instrumentul va suna la fel ca în anul inaugural 1795. Recent am avut ocazia să văd în atelierul lor de lângă Brașov o parte din procesul de restaurare și am putut admira îndeaproape toate ornamentele specifice, dar încă nu am avut ocazia să ascult glasul acestui instrument”.
În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru “Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc, de la Johann Sebastian Bach la Béla Bartók.
REAMINTIM CĂ: Biserica Evanghelică din centrul municipiului Bistriţa, monument istoric ce datează din secolul al XIV-lea, a fost resfințită sâmbătă, 13 mai, în prezența sașilor veniți atât din țară, cât și din străinătate pentru a asista la acest moment.
Evenimentul care a marcat resfințirea Bisericii Evanghelice a debutat cu o paradă a portului popular al sașilor, în acordurile fanfarelor reunite din Bistriţa, Germania şi Austria, pe traseul Piața Unirii – Pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală. Parada a fost urmată de o ceremonie de predarea a cheii bisericii, care a avut loc la intrarea principală a lăcaşului de cult. Ulterior, a fost oficiată slujba de resfinţire a Bisericii Evanghelice, la care a participat episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, şi reprezentanţi ai celorlalte culte religioase din municipiul Bistriţa.