Dacă am avea un moment de sinceritate, am realiza că sunt foarte puțini cei cărora le pasă cu adevărat de Bistrița, dar și mai puțini cei care fac ceva notabil pentru oraș. Avem multe exemple în acest sens: cetățenii care nu merg la vot, numărul foarte mic al celor care participă la dezbaterile organizate de municipalitate, acțiunile civice aproape inexistente, politicieni și funcționari publici care freacă menta pe salarii astronomice, companii cu profit de milioane de euro, care investesc sume infime în comunitate, etc.
Poate că acum, faptul că doi tineri au fost umiliți și agresați pe stradă, ni se pare scandalos, dar tare mi-e teamă că astfel de evenimente ar putea deveni “normale”, pentru că la noi lucrurile par că se schimbă doar în rău. Și din rău în mai rău.
Mi-e tare teamă că vom trăi un coșmar și că astfel de incidente s-ar putea repeta, la fel cum vedem tot mai multe incidente grave în trafic, cu tot mai mulți șoferi beți și drogați la volan. Nu-și dorește nimeni un stat polițienesc sau mai multă supraveghere, dar parcă inerția asta a autorităților e o glumă proastă în lupta cu infracționalitatea. Cazuri gârlă de consum excesiv de droguri, prezentate în ultima perioadă, părinți disperați, decese, accidente din cauza stupefiantelor și noi n-am văzut o acțiune concretă, complexă, la care să ia parte toate instituțiile, prin care să se bage spaima-n traficanți sau în consumatori. Impresia generală e că singurii care lucrează sunt polițiștii de la Rutieră, care prind șoferi beți și drogați cu nemiluita.Nu înțeleg de ce nu se dă un semnal public comun, de ce nu se face o conferință de presă comună cu șefii instituțiilor MAI, când avem astfel de cazuri grave în oraș, măcar să ni se dea senzația că lucrurile sunt sub control? Da, e bine să facem conferințe înainte de sărbători, când se anunță că sute de polițiști și jandarmi vor fi în stradă, la biserici și evenimente, dar n-ar fi bine să-i vedem și pe șefi, laolaltă, cum ne explică de ce avem tâlhării pe stradă și care sunt măsurile luate? Nu s-ar liniști lumea, dacă am primi un astfel de mesaj? Eu zic că da!
De asemenea, nu înțeleg cum Primăria are aproximativ 1000 de angajați, dar nu sunt suficienți polițiști locali care să patruleze, într-un oraș cu două bulevarde și “tri” străzi. Nu am speranțe că sunt prea afectați cei plătiți cu bani mulți să facă ceva pentru noi, de mult nu mai cred asta.
Nici societatea civilă nu mai e preocupată de comunitate, fiecare-și păzește spatele, propriul interes, își închide ușa și se bucură că n-a pățit-o el. Un bătrân bătut cu bestialitate în autobuz, doi tineri agresați și umiliți pe stradă. Ce mai urmează? V-ați luat popcorn pentru noi episoade din “The Purge – varianta de Bistrița”?
1 Comment
Motto:
„Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri, aceeaşi gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera şi nu ai teamă.”
(Mihai Eminescu- Glossă)
S-a schimbat administratia orasului Bistrita , dar nimic nu s-a schimbat privind siguranta in scoli. In anul 2016, pe vremea administratiei Ovidiu Cretu un agent de poliție a fost lovit în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” de către un bărbat din Bistrița care făcea scandal în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” și care spărsese geamul unui buldoexcavator.
(https://stirileprotv.ro/stiri/ardeal/un-politist-din-bistrita-a-fost-batut-chiar-in-timpul-serviciului-in-curtea-unui-liceu.html)
Inainte de acest incident, Asociatia Bistrita Civica anuntase un Proiect cetățenesc pentru CL Bistrița: ”Siguranța în școli, responsabilitatea Primăriei”, la care primarul Cretu a reactionat cu aroganta si suficienta. Iata ce a spus primarul Cretu pe un post local TV: „Ni se cere să păzim școlile pentru ca în sălile de clasă sau în curtea școlii lucrurile să se petreacă normal. (…) Școala nu este o pușcărie, elevii nu sunt infractori. Că unii au mai multă energie și ar trebui probabil să facă mai mult sport este adevărat, probabil că apar și probleme între ei, dar să nu dramatizăm, să nu schimbăm lucrurile. (…) Cred că școlile bistrițene sunt școli foarte bune, cred că paznicii înarmați cu bastoane nu își au locul acolo. Am scos sârma ghimpată de peste tot unde am văzut-o în oraș. Trebuie să avem camere de luat vederi, eu cred că ar trebui să mergem pe varianta europeană, nu pe varianta din Bangladesh”.
Acum, după incidentul ce s-a întâmplat în week-end-ul trecut cu studentul și elevul agresați, ”răspunsul instituțional al autorităților trebuie să vină cât se poate de ferm”, spune primarul Ioan Turc, potrivit căruia Primăria Bistrița va împânzi orașul cu camere de supraveghere, Nimic despre mobilizarea politiei locale in locurile vulnerabile din oras, desi aceasta se afla in subordinea primariei.