Principalele nemulțumiri ale pacienților de Unitatea de Primiri Urgențe fac referire la timpii de așteptare, și nu la activitatea medicală. O spune managerul Spitalului Județean Clinic de Urgență, Gabriel Lazany, cel care a explicat că, propunerea privind o linie de gardă suplimentară, cu medici de familie, pentru cazuri mai ușoare, nu a fost îmbrățișată de Ministerul Sănătății. Soluția ar fi redus considerabil perioada de așteptare de la UPU.
GABRIEL LAZANY: “Timpii de aşteptare cei mai lungi sunt pe codurile alb şi albastru, pacienţii care în triaj s-a văzut că au lucruri minore. Ei sunt puşi în aşteptare. Statistic vorbind, undeva la 70% din cazurile care se prezintă în UPU sunt nonurgenţe din punct de vedere al medicului urgentist, şi subliniez acest lucru, nu al pacientului. Problema pacientului este întotdeauna urgentă. Şi atunci, mare parte din acele probleme s-ar putea rezolva în prespital, prin intermediul cabinetelor de medicină de familie sau al cabinetelor de specialitate din policlinică”.
Lazany a confirmat faptul că a înaintat spre știința Ministerului Sănătății înființarea în UPU a unei linii de urgență formată din medici de familie: ” Pentru că foarte multe din centrele de permanență s-au dovedit ineficiente, am cerut să vină medicii de familie să dubleze linia de gardă în UPU şi să facem o linie de gardă de medicină de familie strict pe codul alb şi albastru. Adică, vine pacientul cu o problemă minoră, îl preia un medic de familie, îl vede şi, dacă cumva are nevoie de o supraopinie din partea unui medic specialist, intervine medicul urgentist. Din păcate, nu a îmbrăţişat nimeni această idee, care era bună nu doar pentru Bistriţa, ci pentru toată ţara. Eu cred că s-ar fi eliminat peste 80% din nemulţumirile de la UPU la nivel național”, a precizat Gabriel Lazany.