Primarul Ioan Turc a semnat astăzi contractul de finanțare prin PNRR pentru restaurarea Cetății Medievale! Trebuie știut faptul că: Un număr de 27 de contracte de finanţare pentru modernizarea şi reabilitarea unor situri turistice care fac parte din programul ”România Atractivă” au fost semnate marţi, anunţă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Castelul Huniade, Cetatea Medievală Bistriţa şi mai multe biserici de lemn se numără printre obiectivele care vor fi restaurate. ”Contractele pe care le-am semnat astăzi au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulţi turişti în România şi vor stimula investiţiile private în activităţile turistice din zonele respective. Pe de altă parte, vorbim despre investiţii în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o preţuim cu adevărat”, a afirmat ministrulş Marcel Boloş.
Cetatea Medievală a Bistriței va intra după reabilitate pe Ruta Cetăţilor. Contractul are o valoare de 4,82 mil. euro din care vor fi finanţate Cetatea Medievală Bistriţa (municipiul Bistriţa) şi Cetatea Şinteu – Piatra Şoimului (oraş Aleşd);
IOAN TURC, primar Bistrița: Împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, am parafat la București contractul privind restaurarea Cetății Medievale a Bistriței, care va fi inclusă în Ruta Cetăților. Fiind vorba de un perimetru foarte iubit de bistrițeni și cu un potențial turistic deosebit, aria adiacentă vechiului zid al cetății va fi revitalizată și pusă în valoare, iar în proximitatea Turnului Dogarilor va fi amenajată o zonă de spectacole în aer liber și un teatru de vară.
Întregul proiect privind revitalizarea și punerea în valoare a Cetății Medievale Bistrița urmărește promovarea turismului cultural, legat de spațiile multifuncționale din oraș, pe traseul vechiului zid de împrejmuire a cetății, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale.
1 Comment
Marele istoric Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906 ” spunea despre trecutul istoric al Bistritei următoarele:
„Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.
In prezent cea mai mare parte din zidul de incintă al Cetăţii Medievale a Bistriţei se află in partea de sud-vest a orasului , incepând de la Casa de Cultură până la intersectia strazii Dogarilor cu strada Titulescu. Pe această portiune se află si Turnul Dogarilor, singurul care se mai păstrează din sistemul de apărare al cetătii medievale. De asemenea in imediata vecinatate se află si Claustrul Dominican care adăposteste in prezent Caminul de batrani.
Totusi, mai există un fragment din zidul de incintă suficient de bine conservat situat pe strada Bistricioarei, foarte strâns legat de Biserica ortodoxă (fostă a minoritilor), care de asemenea ar putea fi integral reabilitat inclusiv cu refacerea drumului de straja la partea superioară.
De altfel, dspre punerea in valoare a zidului de incintă al Cetăţii Bistriţei, atâta cât mai există, s-a vorbit mult incă din timpul fostei administratii :
Vezi: https://timponline.ro/cetatea-medievala-bistrita-pusa-valoare-cretu-demaram-executia-forte-proprii/