Simezele salonului de artă contemporană al Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, găzduiește începând cu ziua de astăzi, o expoziție inedita cu tablouri semnate de artistul băimărean Ioan Pop Prilog. Gazda întâlnirii a fost Alexandru Gavrilaș, managerul CMJ iar coordonatoarea proiectului este Alina Ilia, muzeograf la secția de Artă Contemporană. Despre arta lui Ioan Pop Prilog a vorbit istoricul de artă Vasile Duda.
Despre arta lui Prilog, Duda spune că, principalele etape de formare ale pictorului nu acoperă experiența dobândită la pictarea unor edificii religioase sau participările practice pe mai multe șantiere de restaurare de tradiție bizantină: ” Cu acest background Ioan Pop Prilog realizează prin mijloace abstracte o picture vizionară cu ploi de stele, un process de facere universal pe care îl zugrăvește ca expresie interioară a credinței sale”, explică Vasile Duda.
„Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocația monumentalității, pânzele sale revendică spații largi și desfășurări care depășesc proporția umană. Plajele întinse ale culorilor luminoase și dinamica structurilor compoziționale generează efecte spațiale caracteristice exploziei și imploziei spațiului. Descoperim o plutire, o suspendare a maselor în contrast cu haloul cromatic al luminii. Dinamica turbionară a structurilor abstracte imprimă spațiului plastic o dinamică în plină desfășurare spre un maxim cu tendințe centripete sau centrifuge. Atunci când abstractul se coagulează în forme recognoscibile descoperim crâmpeie din întregul unor aripi. Estetica fragmentului evocă simbolic un univers al îngerilor și al măiastrelor, iar sentimentul spațialităților infinite se apropie de înțelesurile multiple ale semnificațiilor religioase.
Prin această fantă a interpretării, artistul relaționează bizantinismul cu contemporanul și spiritul religios cu cel științific. Îngeri și lumină, aripi și înălțare, măiastre și transparență, materie și antimaterie, sunt ingredientele căutate spre reprezentare de Ioan Pop Prilog. Heruvimii de lumină tranzitează spațiul plastic, iar umbrirea lor rămâne imortalizată în pânză.” ( Vasile Duda – istoric de artă)