Cetatea Ciceului de la Ciceu Corabia, comuna Ciceu Mihăiești, a fost inclusă pe lista celor 30 de cetăți care fac parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat conducerea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
”O veste bună primită în Săptămâna Mare: Cetatea Ciceului de la Ciceu Corabia a fost inclusă recent în lista celor 30 de cetăți ce fac parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul celor 12 rute turistice/culturale, la ruta – Ruta Cetăților. Aceasta a îndeplinit criteriile de finanțare cu suma de 30.000 euro într-un proiect cu titlul “Digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea în cadrul rutei cetăților a Cetății Ciceului”. Unul dintre siturile arheologice cercetate intens după anii 90 de către echipe diferite de specialiști ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, sprijiniți mereu de către principalul beneficiar, Primăria Ciceu-Mihăiești, revine astfel în prim plan. Ținutul Ciceului cu o bogăție aparte în vestigii istorice și arheologice are șansa acum de a fi promovat la nivel național, fiind doar unul din proiectele de promovare a zonei“, a transmis conducerea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Potrivit Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Cetatea Ciceu este o fortăreață medievală situată la punctul de întâlnire dintre localitățile Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgești și Dumbrăveni. În Evul Mediu, aceasta a făcut parte din comitatul Belső-Szolnok. Cetatea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea într-un punct strategic, pe o colină vulcanică de 683 m altitudine.
2 Comments
Inca un motiv sa ne bucuram de istoria si arhitectura neamului si sa incurajam turismul autentic!
Foarte interesant! Este minunat ca aceasta cetate isi va regasi splendoarea trecutului, dupa ce va beneficia de proiectul finantat si va fi promovata la nivel national. Vom avea curand sansa de a vizita aceasta istorie vie!