Primăria Bistrița intenționează să amenajeze un teatru de vară și o zonă de spectacole în aer liber lângă Turnul Dogarilor, în cadrul unui proiect care vizează restaurarea Cetății Medievale Bistrița, a anunțat primarul Ioan Turc.
”Alături de specialiști din Primăria municipiului, m-am întâlnit cu proiectanții pentru a discuta principalele elemente care vor face obiectul restaurării și amenajării zidului cetății medievale a Bistriței și a Turnului Dogarilor, în cadrul unui proiect care a primit finanțare prin PNRR. Au fost avute în vedere noi funcțiuni ale perimetrului interior/ exterior pentru diverse activități care ar putea fi găzduite aici, exprimând și o opțiune fermă pentru transformarea spațiului din proximitatea turnului într-un teatru de vară, cu scenă și gradene retractabile pentru spectacole”, a spus primarul Ioan Turc.
Sursa citată a adăugat că întregul proiect privind revitalizarea și punerea în valoare a Cetății Medievale Bistrița are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spațiile multifuncționale din oraș, pe traseul vechiului zid de împrejmuire a cetății, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale. Valoarea proiectului care presupune punerea în valoare a Cetății Medievale Bistrița, promovarea, marcarea și semnalizarea punctelor de interes, în scopul revitalizării turismului este de circa 12 milioane de lei.
1 Comment
Iată ce spunea marele istoric Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906 ” despre trecutul istoric al Bistritei:
„Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.
De aceea, lucrările de protejare a zidurilor Cetății Medievale Bistrița reprezinta un demers necesar. Mai ales că astazi Bistrita nu mai păstrează mare lucru din epoca medievală, trebuie ca lucrările de restaurare să fie executate in mod profesionist pentru pastrarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric, nu ca in timpul mandatului de primar al lui Ovidiu Cretu când după incendiul din 2008 au vopsit turnul Bisericii Evanghelice cu vopsea lavabila!