Proiectul a fost unul comun și aparține Emiliei Ometiță, Șef Serviciu Cultură Tradițională, Dalmei Szabo, Consultant Cultura Minorităților din cadrul Centrului Județean pentru Cultură al județului Bistrița-Năsăud, instituție manageriată de Alexandru Pugna. De asemenea, parte integrantă a proiectului a fost Partida Romilor „Pro-Europa” Bistrița-Năsăud, președinte Romulus Pop.
Trebuie spus că a fost prima ediție mai consistentă din punctul de vedere al numărului participanților post-pandemică și IN ABSENTIA lui Emil Neia Lăcătuș, fostul președinte al Partidei Romilor Pro Europa timp de aproape 20 de ani. De asemenea, președintele interimar al Partidei Romilor Pro Europa BN, Romulus Pop, s-a prezentat onorabil și a ridicat ștacheta organizării la alt nivel. Cum însă vorba multă e sărăcia omului, la eveniment au fost prezenți: prefectul Teofil Cioarbă, Camelia Tabără, vicepreședinte CJ BN, deputatul Bogdan Ivan, subprefectul Ioan Zăgrean, Alexandru Pugna, manager CJC, prof. Cristian Nicula, inspector general ISJ BN, părintele Nicolae Feier, viceprimarul Bistriței, Călin Stan.
Imnul romilor a fost cîntat cu virtuozitate la vioară de Mihai Spân.
Un punct important al evenimentului prezentat de Emilia Ometiță, care a fost, din nou, la înălțime, a fost momentul festiv care a vizat premierea elevilor de etnie romă cu merite deosebite dar și acordarea unor diplome de excelență pentru personalități ale etniei rome. Inedită a fost premierea unui pici pe clasa I-a din Țagu pentru promovarea culturii rome: Gabriel Demi.
Am reținut prezentarea făcută de managerul CJC Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna, cel care a vorbit despre istoria etniei, a zilei internaționale a romilor dar și despre importanța romilor în România de astăzi.
Video aici:
Evident și invitații politici sau doar din administrația locală sau județeană au vorbit despre romi la superlativ
Așa cum era de așteptat, Centrul Județean pentru Cultură a invitat la sărbătoare singura formație de dansuri țigănești din județul Bistrița-Năsăud: ”Floarea de salcâm” din comuna Budești, alături de aceștia fiind și primarul Vasile Codrea. Nu au lipsit recitalurile Mirelei Petruș, Cristinei Retegan sau Ioachim Spân alături de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.